Smalec z fasoli z rozmarynem
Składniki:
- 30 ml oleju Kujawskiego LEN + ROZMARYN tłoczonego na zimno
- 400 g ugotowanej białej fasoli lub z puszki
- 150 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 15 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, a następnie usmaż na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj odsączoną z zalewy fasolę i chwilę podgrzewaj.
Krok 2
Zmiksuj fasolę z cebulą i czosnkiem na niezbyt gładką pastę. Możesz też rozgnieść warzywa za pomocą widelca. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
Dodaj olej Kujawski Len + Rozmaryn tłoczony na zimno i wymieszaj. Podawaj z pieczywem.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Okazja: Przystawka
Stopień trudności: Łatwe