Słodko - gorzkie muffinki z czerwonym grejpfrutem i kremowym wierzchem
Cześć,
Pora na wielki powrót po wakacyjnej przerwie. Po wszystkich wojażach ogarniam rzeczywistość, przestrzeń wokół siebie i lodówkę. Stąd pomysł w ramach potrzeby chwili – na słodko-gorzkie muffinki z czerwonym grejpfrutem i kremowym wierzchem. Zapraszam!
Składniki (na 18 małych muffinek):
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 płaskich łyżek cukru pudru,
- 3 jajka,
- 1 szklanka mleka 2%-wego,
- 1/3 szklanki oleju,
- garść płatków migdałów,
- 1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii,
- miąższ z 1 czerwonego grejpfruta.
Do masy na wierzch:
- skórka starta z grejpfruta,
- 1 małe opakowanie śmietany 36%,
- 4 płaskie łyżki cukru pudru.
Making-of:
- Biała ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę aż do zmieszania składników.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy płatki migdałów i rozdrobniony miąższ grejpfruta (uprzednio ścierając skórkę). Mieszamy aż miąższ będzie idealnie obtoczony mąką.
- Żółtka roztrzepujemy widelcem na jednolitą masę. Dodajemy mleko, olej i ekstrakt z wanilii, mieszamy a następnie dodajemy do miski z mąką. Mieszamy.
- Dodajemy ubite miałko i całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
- Foremki napełniamy ciastem do 3/4 ich wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
- Gdy muffinki już wystygną, dekorujemy je śmietaną ubitą na sztywno z cukrem oraz posypujemy skórką z grejpfruta.
Smacznego! :)
Gosia