Słodkie minibułeczki śniadaniowe z dżemem

Słodkie minibułeczki śniadaniowe z dżemem

Zdjęcie - Słodkie minibułeczki śniadaniowe z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ładnie to tak drugi raz pod rząd serwować słodkie bułeczki drożdżowe?
Oj tam, oj tam :), były pyszne, więc wskoczyły na bloga:) Poprzednie, to typowe drożdżówki, a te dzisiejsze również są słodkie, ale to bardziej bułeczki. Z dżemem w środku i w rozmiarze mini. Powstały z modyfikacji przepisu na oponki. Te bułeczki przygotowuje się wieczorem, a rano piecze. Najlepsze są lekko ciepłe i posmarowane masłem. Pyszny jest ten ciepły dżem w środku bułeczek!
Takie przepisy z wyrastaniem ciasta w chłodzie to genialny sposób na świeże pieczywo na śniadanie. Wiemy wtedy, że śniadanie będzie gotowe akurat jak nasi domownicy wstaną obudzeni cudnym zapachem piekącego się pieczywa, a my nie musimy zrywać się bladym świtem lub w środku nocy, by zagnieść ciasto na poranne bułeczki. Wystarczy, gdy wstaniemy jedną godzinę przed resztą naszej bandy :)
Ciasto po nocy spędzonej w lodówce jest świetne w wałkowaniu. Jest trochę sztywniejsze niż gdy rośnie w cieple i bardzo elastyczne.
Kto lubi słodkie śniadania, będzie zadowolony z tych bułeczek!Zdjęcie - Słodkie minibułeczki śniadaniowe z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Słodkie minibułeczki śniadaniowe z dżemem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Słodkie minibułeczki śniadaniowe z dżemem

1/2 szkl letniego mleka
1/3 szkl + 1/2 łyżki cukru
30 g świeżych drożdży
2,5 szkl. mąki
1/2 łyżeczki soli
1 duże jajko
4 łyżki wody
4 łyżki roztopionego masła (dałam 30g)
Gęsta marmolada lub dżem

Do pół łyżki cukru w rondelku dodać drożdże i wymieszać aż drożdże się zrobią płynne. Zaleć letnim mlekiem, wymieszać i przykryć ściereczką. Zostawić w ciepłym miejscu aż się wzburzą (około 15 min.).
W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól. W małej miseczce rozbełtać jajko, do którego dodać 4 łyżki wody.
Do miski z mąką wlać powoli zaczyn drożdżowy i zacząć powoli miksować końcówkami do zagniatania ciasta. Później powoli wlewać jajko z wodą i letnie rozpuszczone masło. Przełączyć na maksymalną prędkość i miksować 10-15 min, aż ciasto utworzy gładką kulę. Przykryć miskę folią i włożyć na noc do lodówki.
Rano wyjąć z lodówki, zimne ciasto rozwałkować na grubość 8 -10 mm i wyciąć kółka np. szklanką. Na każdym kółku położyć pół łyżeczki dżemu i zlepiać krążki w kulkę. Odkładać na blachę z wyposażenia piekarnika (z papierem do pieczenia) złączeniem do dołu. Gdy wszystkie bułeczki będą gotowe, lekko oprószyć mąką wierzchy bułeczek i przykryć ściereczką. Zostawić na 45 min, aby bułeczki podrosły. Można piec na dwie raty, lub wszystkie bułeczki razem.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec około 12 min. Wystudzić na metalowej kratce.

Kategorie przepisów