Słodkie bułeczki z kruszonką

Dziś polecam przepis na słodkie bułeczki z kruszonką, kruszonką mocno cynamonową. Jest to duża porcja drożdżowych bułeczek, którą szybko spałaszujecie na śniadanie lub podwieczorek. Zaproponowałam Wam kruszonkę cynamonową, ale oczywiście możecie ją pominąć, choć uważam, że będzie to wielki błąd. Dzięki takiej kruszonce bułki przypominają w smaku klasyczne szwedzkie cynamonowe ślimaczki.

Na ciasto
- 580 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ½ łyżeczki soli
- 30 g świeżych drożdży lub 7-8 g *instant
- 320 g mleka
- 2 średnie jajka + małe jajko do pomalowania wierzchu
- 90 g masła
Kruszonka
- 80 g mąki
- 65 g masła
- 2 łyżki cynamonu
- 80 g cukru muscovado może być biały
Przygotowanie ciasta
- Jeśli używacie świeżych drożdży, należy zrobić z nich rozczyn. Mleko lekko podgrzewamy, powinno być letnie, ale nie gorące! Do podgrzanego mleka dodajemy świeże drożdże, łyżkę mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, mieszanka powinna spienić się i zacząć rosnąć, to znak, że drożdże żyją :). *W przypadku użycia drożdży suchych wystarczy dodać je do mąki i wymieszać.
- Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól umieszczamy w misce miksera, dodajemy drożdże z mlekiem, rozbełtane jajka, ciasto wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy miękkie masło, wyrabiamy jeszcze przez 4 minuty. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.
- W czasie, kiedy ciasto rośnie, można przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ręką kruszonkę, odstawić do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. ja piekłam z opcją termoobiegu.
- Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, wcześniej można posypać mąką lub posmarować olejem, podzielić na 12 równych części. Do tego najlepiej użyć wagi. Z każdego kawałka uformować zgrabną kulkę. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia, uformowane bułeczki ułożyć w formie jedna obok drugiej zachowując około 2 cm odstępy między nimi. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch bułek posmarować rozbełtanym jajkiem i sowicie posypać kruszonką. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30-40 minut, sprawdzając po 25 minutach pieacenia w jakim stanie są bułki. Czas pieczenia może różnić się w zależności od piekarnika, sprawdzajcie więc bułki podczas pieczenia. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, przełożyć na kratkę.
Jest to klasyczne ciasto drożdżowe, choć trzeba przyznać, że to, jest dość luźnie i z tego powodu nie polecam wykorzystywać go do klasycznych cynamonowych ślimaczków. Tak klejące ciasto trudno będzie rozwałkować, a następnie zwinąć w rulon. Jeśli chcielibyście jednak wykorzystać je do takiego przepisu, to dodajecie troszkę więcej mąki. Musicie mieć świadomość, że dodanie większej ilości mąki spowoduje, że bułki będą troszkę mniej puszyste i nie tak mięciutkie, jak z poniższego przepisu. Natomiast ciasto spokojnie możecie wykorzystać do upieczenia klasycznego ciasta drożdżowego z kruszonką lub babki wielkanocnej. Będzie wspaniałe!
Poniżej znajdziecie kilka propozycji, które zaspokoją poranny jaki popołudniowy głód. Fantastyczne bułeczki z truskawkami i mango będą idealne na podwieczorek, a bułki z płatkami owsianymi na śniadanie. Jest też propozycja obiadowa na bułki hamburgerowe, mięciutkie i pachnące sezamem, spróbujcie sami!
Drożdżówki z truskawkami i mango
Bułki cynamonowe
Bułki z płatkami owsianymi
Bułeczki hamburgerowe

- 580 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ½ łyżeczki soli
- 30 g świeżych drożdży lub 7-8 g *instant
- 320 g mleka
- 2 średnie jajka + małe jajko do pomalowania wierzchu
- 90 g masła
- 80 g mąki
- 65 g masła
- 2 łyżki cynamonu
- 80 g cukru muscovado może być biały
- Jeśli używacie świeżych drożdży, należy zrobić z nich rozczyn. Mleko lekko podgrzewamy, powinno być letnie, ale nie gorące! Do podgrzanego mleka dodajemy świeże drożdże, łyżkę mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, mieszanka powinna spienić się i zacząć rosnąć, to znak, że drożdże żyją :). *Jeśli używacie drożdży suchych wystarczy dodać je do mąki i wymieszać.
- Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól umieszczamy w misce miksera, dodajemy drożdże z mlekiem, rozbełtane jajka, ciasto wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak przez 5 minut, po tym czasie dodajemy miękkie masło, wyrabiamy jeszcze przez 4 minuty. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.
- W czasie, kiedy ciasto rośnie, można przygotować kruszonkę, wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ręką kruszonkę, odstawić do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. ja piekłam z opcją termoobiegu.
- Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, wcześniej można posypać mąką lub posmarować olejem, podzielić na 12 równych części. Do tego najlepiej użyć wagi. Z każdego kawałka uformować zgrabną kulkę. Dużą formę (29x32cm, może byc trochę mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia, uformowane bułeczki ułożyć w formie jedna obok drugiej zachowując około 2 cm odstępy między nimi. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch bułek posmarować rozbełtanym jajkiem i sowicie posypać kruszonką. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30-40 minut, sprawdzając po 25 minutach pieacenia w jakim stanie są bułki. Czas pieczenia może różnić się w zależności od piekarnika, sprawdzajcie więc bułki podczas pieczenia. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, przełożyć na kratkę.Smacznego!

Artykuł Słodkie bułeczki z kruszonką pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia.