Słodkie bułeczki z kruszonką*
            
Nie wiem jak Wy, ale ja mam straszną słabość do wypieków z kruszonką. Nawet nie samych wypieków, ale konkretnie do kruszonki. Nie raz już członkowie mojej rodziny obrażali się na mnie, że wyjadłam całą z chałki i jest ona smakowo bezużyteczna. Niestety po prostu nie mogę się powstrzymać. Na widok słodkiego chleba z tymi słodkimi, pysznymi skrawkami ciasta wariuję.
Dlatego specjalnie dla siebie zrobiłam bułeczki z dużą ilością kruszonki, abym mogła cieszyć się nią w pełni. Dodatkowo byłam uradowana, gdyż bułeczki były miękkie jak nigdy, a jeszcze lekko ciepłe smakowały jakbym na chwilę przeniosła się do kulinarnego nieba. Szczerze polecam, gdyż nie są trudne, a tak miękkie i pyszne, no i…z kruszonką!

Słodkie bułeczki z kruszonką (4 sztuki)
- 180 g mąki pszennej chlebowej
 - 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
 - 0, 5 łyżeczki soli
 - 60 g cukru
 - 25 g miękkiego masła
 - ok. 100 ml wody
 - 1 jajko
 
- 30 g mąki pszennej
 - 20 g zimnego masła
 - 10 g cukru
 - szczypta soli
 - odrobina zimnej wody (ok. 1-2 łyżeczki)
 
- Pomieszaj w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodaj miękkie, kremowe masło w temperaturze pokojowej.
 - Zacznij zagniatać ciasto, powoli dodając ciepłą wodę.
 - Zagniataj aż osiągnie jednolitą, lekko lepką konsystencję.
 - Wsadź ciasto do miski i owiń miskę folią spożywczą.
 - Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aż podwoi objętość.
 - Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę/blat i uformuj ciasta rulon. Potnij rulon na 4 części jednakowej wielkości.
 - Z każdej części uformuj bułeczkę i wyłóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przykryj blachę folią aluminiową i odłóż ponownie w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
 - W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni i zacznij robić kruszonkę.
 - Pomieszaj w misce składniki na kruszonkę, aby ciasto miało jednolitą, miękką konsystencję. Owiń ciasto folią aluminiową i wsadź do lodówki.
 - Gdy bułeczki wyrosną roztrzep w misce 1 jajko. Posmaruj pędzelkiem każdą bułeczkę (delikatnie, aby nie opadły)
 - Wyjmij ciasto na kruszonkę, odrywaj małe kawałki i przyklejaj do wysmarowanych jajkiem bułeczek (ostrożnie, nie przyciskaj, aby nie opadły)
 - Wsadź do piekarnika i piecz aż bułeczki zbrązowieją. Gdy będą już brązowe wsadź w nie wykałaczkę, aby sprawdzić, czy ciasto się do niej nie przyklei. Jeśli na wykałaczce nie ma przyklejonego ciasta, oznacza to, że są gotowe.
 - Daj bułeczkom ostygnąć.