Śliwki w roli głównej- sposób na klasyczne powidła

Śliwki w roli głównej- sposób na klasyczne powidła

Żeby przygotować dobre powidła, trzeba mieć dobre śliwki. Nie odkryję tym stwierdzeniem Ameryki, ale to bezsporne, że do robienia tych przetworów używać należy słodkich, bardzo dojrzałych owoców, od których łatwo odchodzi pestka.

Zdjęcie - Śliwki w roli głównej- sposób na klasyczne powidła - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Długie gotowanie takich śliwek sprawi, że bez dodawania grama cukru, otrzymamy idealne powidła. Gęste, aromatyczne, pachnące suszonymi śliwkami, o pięknym głębokim kolorze.

Zdjęcie - Śliwki w roli głównej- sposób na klasyczne powidła - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zaopatrzcie się więc w owoce, garnek o grubym dnie, drewnianą łyżkę i sporo czasu. Po dwóch dniach mieszania, gdy cały dom wypełni słodki zapach, cieszyć się będziecie prawdziwym skarbem jesieni zamkniętym w słoikach.

Zdjęcie - Śliwki w roli głównej- sposób na klasyczne powidła - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przy okazji zapraszam do obejrzenia relacji ze Święta Śliwki a.d. 2010 (KLIK) oraz wypróbowania innych, słodkich i wytrawnych) przepisów ze śliwkami w roli głównej (KLIK).

Śliwki w roli głównej- sposób na klasyczne powidła

Agata, 19 października 2012

Zdjęcie - Śliwki w roli głównej- sposób na klasyczne powidła - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • śliwki - węgierki, słodkie i dojrzałe
Sposób przygotowania

Śliwki wypestkuj.

Włóż owoce do dużego garnka, gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż śliwki się rozpadną, skórki rozgotują, a powidła będą gęste. Można je przygotowywać przez 2-3 dni, każdej doby gotując po ok. 4 godziny.

Gorące powidła przełóż do wyparzonych (najlepiej wyjętych wprost z piekarnika) słoików, zakręć czystymi, suchymi nakrętkami.

Kategorie przepisów