Ślimaczki drożdżowe z papryką i migdałami
przepis:
250 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
100 g masła
ok. 100 ml mleka
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
50 g płatków migdałowych
2 łyżeczki słodkiej papryki
gruba sól morska
2 łyżki masła
Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, bardzo dokładnie posiekać z masłem. Dodać żółtko, sól i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Szybko wyrobić.
Ciasto rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać papryką i płatkami migdałowymi. Zwinąć w rulon, a następnie pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki.
Kawałki ciasta ułożyć jeden przy drugim na blaszce, odstawić do wyrośnięcia, posypać solą morską.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200° C 20-30 min.