Ślimaczki drożdżowe z papryką i migdałami

Ślimaczki drożdżowe z papryką i migdałami
przepis:

250 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

100 g masła

ok. 100 ml mleka

1 żółtko

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

50 g płatków migdałowych

2 łyżeczki słodkiej papryki

gruba sól morska

2 łyżki masła

Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę wsypać do miski, bardzo dokładnie posiekać z masłem. Dodać żółtko, sól i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Szybko wyrobić.

Ciasto rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać papryką i płatkami migdałowymi. Zwinąć w rulon, a następnie pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki.

Kawałki ciasta ułożyć jeden przy drugim na blaszce, odstawić do wyrośnięcia, posypać solą morską.

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200° C 20-30 min.

Zdjęcie - Ślimaczki drożdżowe z papryką i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów