Śledzie z gruszką i żurawiną
Wspominałam nie tak dawno na stories, że nie lubię śledzi w tradycyjnym wydaniu, ale ze względu na ich właściwości (źródło kwasów Omega-3, witamin ADE, oraz minerałów takich jak cynk, miedź, selen, żelazo, jod) staram się po nie sięgać od czasu do czasu. Dziś mam dla Was genialną sałatkę z gruszką.
Składniki:
- 2 filety śledziowe
- mała cebula
- średniej wielkości dojrzała gruszka
- garść suszonej żurawiny (polecam od Skworcu)
- garść orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni
- kilka listków rukoli
- olej lniany
Cebulkę siekamy w kostkę, śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy wszystkie składniki, polewamy olejem, mieszamy i gotowe. Najlepiej gdyby sałatka postała kilka godzin, aby się przegryzła, ale u nas to się nie udało :)