Skrzydełka w ognistym sosie
Upieczone z ostrym sosem i podane z ryżem i sałatą zadowolą najbardziej
wymagające podniebienia.
- składniki na 4 porcje
10-12 skrzydełek
200 ml ketchupu
1 cebula
2 łyżki miodu
2 łyżki ostrej musztardy
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
szczypta czarnego pieprzu
szczypta soli
- przepis
Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy ketchup, dodajemy pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, musztardę oraz sos sojowy.
Wszystkie składniki razem łączymy intensywnie mieszając.
Garnek z sosem stawiamy na małym ogniu i gotujemy 2 minuty, pod koniec gotowania sos doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy.
Z umytych i osuszonych skrzydełek odcinamy końcówki. Tak przygotowane skrzydełka układamy w żaroodpornej formie posmarowanej tłuszczem i dość obficie smarujemy sosem, niewielką ilość sosu zostawiamy do posmarowania mięsa w trakcie pieczenia.
Gotowe skrzydełka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 200 st.C i pieczemy około 50-60 minut, w połowie czasu pieczenia skrzydełka ponownie smarujemy sosem.