Skrzydełka w kwaśnej zalewie
Rewelacyjna zakąska do kieliszka wódki(i nie tylko)) Gorąco polecam!
/źródło: "Przyślij przepis"/
Skrzydełka w kwaśnej zalewie
Składniki:
- 2 kg skrzydełek
- bulion drobiowy
- 4 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- olej
Zalewa:
- 6 - 6,5 szklanki wody
- 3/4 - 1 szklanka octu
- 4 łyżki keczupu
- 3 płaskie łyżki soli
- 5 - 6 łyżek cukru
- 2 cebule
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- kilka ziaren gorczycy
Skrzydełka dzielimy na 3 części, lotki odrzucamy (można też zrobć to po ugotowaniu - będzie łatwiej!). Gotujemy do miękkości w bulionie, następnie panierujemy je w mące, w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Obsmażamy je na oleju z obu stron. Gotowe układamy w wysokim naczyniu. Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia*. Gorącą zalewą zalewamy skrzydełka.
Smacznego!
* octu, wody i cukru dodajemy tyle, aby uzyskać zalewę, która będzie nam najbardziej smakowo odpowiadała, ja osobiście nie lubię zbyt kwaśnych, więc troszkę zmodyfikowałam oryginalny przepis. Moje zmiany wypisałam po myślniku.