Skrzydełka w kwaśnej zalewie

Skrzydełka w kwaśnej  zalewie

Rewelacyjna zakąska do kieliszka wódki(i nie tylko)) Gorąco polecam!

Zdjęcie - Skrzydełka w kwaśnej  zalewie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Przyślij przepis"/

Skrzydełka w kwaśnej zalewie

Składniki:

  • 2 kg skrzydełek
  • bulion drobiowy
  • 4 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej

Zalewa:

  • 6 - 6,5 szklanki wody
  • 3/4 - 1 szklanka octu
  • 4 łyżki keczupu
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 5 - 6 łyżek cukru
  • 2 cebule
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • kilka ziaren gorczycy

 

Skrzydełka dzielimy na 3 części, lotki odrzucamy (można też zrobć to po ugotowaniu - będzie łatwiej!). Gotujemy do miękkości w bulionie, następnie panierujemy je w mące, w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Obsmażamy je na oleju z obu stron. Gotowe układamy w wysokim naczyniu. Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia*. Gorącą zalewą zalewamy skrzydełka.

Zdjęcie - Skrzydełka w kwaśnej  zalewie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

* octu, wody i cukru dodajemy tyle, aby uzyskać zalewę, która będzie nam najbardziej smakowo odpowiadała, ja osobiście nie lubię zbyt kwaśnych, więc troszkę zmodyfikowałam oryginalny przepis. Moje zmiany wypisałam po myślniku.

Kategorie przepisów