Skrzydełka po marokańsku z ziołowym kuskusem

Skrzydełka po marokańsku z ziołowym kuskusem

Jeśli lubicie pieczone mięsa w słodkiej glazurze, koniecznie powinniście spróbować tych skrzydełek. Cytrusowo-miodowa, lekko pikantna marynata sprawia, że skrzydełka smakują po prostu rewelacyjnie :)
Do takich skrzydełek można podać ziołowy kuskus, żeby było w 100% arabsko, ale jestem pewna, że pieczywo lub ziemniaki też będą smacznym dodatkiem :)

Zdjęcie - Skrzydełka po marokańsku z ziołowym kuskusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SKRZYDEŁKA PO MAROKAŃSKU Z ZIOŁOWYM KUSKUSEM
(na 2 porcje)
8-10 skrzydełek kurzych,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka harissy,
½ łyżeczki mielonego kuminu,
1 łyżka skórki startej z pomarańczy,
sok wyciśnięty z ½ pomarańczy,
1 łyżeczka skórki startej z cytryny,
1 łyżka soku z cytryny,
80g kuskusu,
garść listków kolendry,
garść listków mięty (zastąpiłam bazylią),
1 łyżka posiekanej kiszonej cytryny (zastąpiłam 1 łyżeczką skórki ze świeżej cytryny),
oliwa,
sól i pieprz,
gęsty jogurt np. grecki (może być odtłuszczony) do podania – opcjonalnie

Skrzydełka umyć, osuszyć i odciąć z nich końcówki. Włożyć do miski.
Miód, harissę, kumin, sok i skórkę z pomarańczy, sok i skórkę z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu wymieszać razem. Powstałą marynatą zalać skrzydełka. Przykryć miskę i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie skrzydełka umieścić w naczyniu żaroodpornym i polać marynatą. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut, od czasu do czasu obracając i obtaczając w marynacie.
W tym czasie przygotować kuskus wg przepisu na opakowaniu. Do gotowego kuskusu dodać posiekaną kolendrę, miętę i kiszoną cytrynę. Dokładnie wymieszać.
Upieczone skrzydełka podawać z ziołowym kuskusem i kleksem jogurtu (aczkolwiek, szczerze mówiąc, ten jogurt wg mnie jest raczej zbędny).


(Przepis podpatrzony na BBC GoodFood)


Zdjęcie - Skrzydełka po marokańsku z ziołowym kuskusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Skrzydełka po marokańsku z ziołowym kuskusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów