Skrzydeła w whiskey, słodko-ostre, na imprezę, dla Niego, NAJLEPSZE!!!
Ja wiem, że mamy grudzień i poszukujecie już świątecznych przepisów.
Ale nadal mamy jesień - chodź czujemy z każdej strony nadchodzącą zimę :)
Dlatego pozostając w jesiennych klimatach ale będąc jedną nogą już w tych grudniowych - świątecznych - dzielę się z Wami przepisem na skrzydełka.
Słodko-ostre, z wyczuwalnym smakiem whiskey i miodu, idealne na przekąski, do zabrania na imprezę czy przystawkę w drugim lub trzecim dniu Świąt czy idealnym przegryzaczem na Sylwestra.
Składniki na około 20 skrzydełek:
Przygotowanie:
Smacznego:)
Ale nadal mamy jesień - chodź czujemy z każdej strony nadchodzącą zimę :)
Dlatego pozostając w jesiennych klimatach ale będąc jedną nogą już w tych grudniowych - świątecznych - dzielę się z Wami przepisem na skrzydełka.
Słodko-ostre, z wyczuwalnym smakiem whiskey i miodu, idealne na przekąski, do zabrania na imprezę czy przystawkę w drugim lub trzecim dniu Świąt czy idealnym przegryzaczem na Sylwestra.
Składniki na około 20 skrzydełek:
- 20 skrzydełek z kurczaka
- pół kg miodu
- 150 ml whiskey
- przyprawy: papryka słodka - 2 łyżeczki, 2 łyżeczki rozmarynu, curry - 1 łyżeczka, pieprz cayenne - 1/2 łyżeczki, pieprz, 1/2 łyżeczki soli, czarny mielony - 1/2 łyżeczki, kolendra mielona - 1/2 łyżeczki, imbir 1/2 łyżeczki, szczypta kardamonu LUB ULUBIONA MIESZANKA OSTREJ PRZYPRAWY DO KURCZAKA - koniecznie spróbujcie jak smakuje po dodaniu wszystkich składników i jak czegoś Wam brakuje to dodajcie,aby Wasze kubki smakowe były zadowolone
- 50 ml sosu sojowego
- 150 ml sosu ananasowego lub 100 g trzcinowego cukru
- 150-200 ml przegotowanej wody
- 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
- do garnka wlewamy miód,, whiskey i sos sojowy, doprowadzamy do zagotowania, mieszamy ciągle gotując około 5-7 minut
- dodajemy po kolei wszystkie przyprawy i mieszając doprowadzamy do zagotowania
- dodajemy sok ananasowy lub cukier, wodę, doprowadzamy do zagotowania, próbujemy, w razie konieczności dodajemy przyprawy, których może być za mało, odstawiamy do wystygnięcia
- skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć "lotki" - można zostawić na wywar
- pozostałą część skrzydełka przecinamy na pół otrzymując 2 części
- zalewamy skrzydełka zalewą, odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc
- następnego dnia rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy skrzydełka z każdej strony do zarumienienia i delikatnego przypieczenia się
- przekładamy do żaroodpornego naczynia, dopiekamy w piekarniku około 55-60 minut w 170 stopniach " pod przykryciem'' i odsłaniamy dopiekając kolejne 10 minut już odkryte
Smacznego:)