Skrzydeła w whiskey, słodko-ostre, na imprezę, dla Niego, NAJLEPSZE!!!

Ja wiem, że mamy grudzień i poszukujecie już świątecznych przepisów.
Ale nadal mamy jesień - chodź czujemy z każdej strony nadchodzącą zimę :)
Dlatego pozostając w jesiennych klimatach ale będąc jedną nogą już w tych grudniowych - świątecznych - dzielę się z Wami przepisem na skrzydełka.
Słodko-ostre, z wyczuwalnym smakiem whiskey i miodu, idealne na przekąski, do zabrania na imprezę czy przystawkę w drugim lub trzecim dniu Świąt czy idealnym przegryzaczem na Sylwestra.

Zdjęcie - Skrzydeła w whiskey, słodko-ostre, na imprezę, dla Niego, NAJLEPSZE!!! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki na około 20 skrzydełek:
  • 20 skrzydełek z kurczaka
  • pół kg miodu
  • 150 ml whiskey
  • przyprawy: papryka słodka - 2 łyżeczki, 2 łyżeczki rozmarynu, curry - 1 łyżeczka, pieprz cayenne - 1/2 łyżeczki, pieprz, 1/2 łyżeczki soli, czarny mielony - 1/2 łyżeczki, kolendra mielona - 1/2 łyżeczki, imbir 1/2 łyżeczki, szczypta kardamonu LUB ULUBIONA MIESZANKA OSTREJ PRZYPRAWY DO KURCZAKA - koniecznie spróbujcie jak smakuje po dodaniu wszystkich składników i jak czegoś Wam brakuje to dodajcie,aby Wasze kubki smakowe były zadowolone
  • 50 ml sosu sojowego
  • 150 ml sosu ananasowego lub 100 g trzcinowego cukru
  • 150-200 ml przegotowanej wody
  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:
  • do garnka wlewamy miód,, whiskey i sos sojowy, doprowadzamy do zagotowania, mieszamy ciągle gotując około 5-7 minut
  • dodajemy po kolei wszystkie przyprawy i mieszając doprowadzamy do zagotowania
  • dodajemy sok ananasowy lub cukier, wodę, doprowadzamy do zagotowania, próbujemy, w razie konieczności dodajemy przyprawy, których może być za mało, odstawiamy do wystygnięcia
  • skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć "lotki" - można zostawić na wywar
  • pozostałą część skrzydełka przecinamy na pół otrzymując 2 części
  • zalewamy skrzydełka zalewą, odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc
  • następnego dnia rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy skrzydełka z każdej strony do zarumienienia i delikatnego przypieczenia się
  • przekładamy do żaroodpornego naczynia, dopiekamy w piekarniku około 55-60 minut w 170 stopniach " pod przykryciem'' i odsłaniamy dopiekając kolejne 10 minut już odkryte

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Piersi kurczaka w boczku

Piersi kurczaka w boczku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pulpeciki z indyka z makaronem orzo i sosem jogurtowym
1

Pulpeciki z indyka z makaronem…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Kotlety siekane z indyka
2

Kotlety siekane z indyka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z jajkami, wędzonym kurczakiem, selerem i kukurydzą

Sałatka z jajkami, wędzonym ku…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem
1

Szaszłyki z kurczakiem i anana…

Beti Beti
kruche babeczki

Pulpety duszone w warzywach
1

Pulpety duszone w warzywach

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Pulpeciki z indyka z makaronem orzo i sosem jogurtowym
1

Pulpeciki z indyka z makaronem…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Kotlety siekane z indyka
2

Kotlety siekane z indyka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem
1

Szaszłyki z kurczakiem i anana…

Beti Beti
kruche babeczki

Roladki schabowe z porem i marchewką
4

Roladki schabowe z porem i mar…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Filet z kurczaka z serem i pieczarkami
6

Filet z kurczaka z serem i pie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem
1

Potrawka z kurczaka z marchewk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy