Skrzydeła w whiskey, słodko-ostre, na imprezę, dla Niego, NAJLEPSZE!!!

Ja wiem, że mamy grudzień i poszukujecie już świątecznych przepisów.
Ale nadal mamy jesień - chodź czujemy z każdej strony nadchodzącą zimę :)
Dlatego pozostając w jesiennych klimatach ale będąc jedną nogą już w tych grudniowych - świątecznych - dzielę się z Wami przepisem na skrzydełka.
Słodko-ostre, z wyczuwalnym smakiem whiskey i miodu, idealne na przekąski, do zabrania na imprezę czy przystawkę w drugim lub trzecim dniu Świąt czy idealnym przegryzaczem na Sylwestra.

Zdjęcie - Skrzydeła w whiskey, słodko-ostre, na imprezę, dla Niego, NAJLEPSZE!!! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki na około 20 skrzydełek:
  • 20 skrzydełek z kurczaka
  • pół kg miodu
  • 150 ml whiskey
  • przyprawy: papryka słodka - 2 łyżeczki, 2 łyżeczki rozmarynu, curry - 1 łyżeczka, pieprz cayenne - 1/2 łyżeczki, pieprz, 1/2 łyżeczki soli, czarny mielony - 1/2 łyżeczki, kolendra mielona - 1/2 łyżeczki, imbir 1/2 łyżeczki, szczypta kardamonu LUB ULUBIONA MIESZANKA OSTREJ PRZYPRAWY DO KURCZAKA - koniecznie spróbujcie jak smakuje po dodaniu wszystkich składników i jak czegoś Wam brakuje to dodajcie,aby Wasze kubki smakowe były zadowolone
  • 50 ml sosu sojowego
  • 150 ml sosu ananasowego lub 100 g trzcinowego cukru
  • 150-200 ml przegotowanej wody
  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:
  • do garnka wlewamy miód,, whiskey i sos sojowy, doprowadzamy do zagotowania, mieszamy ciągle gotując około 5-7 minut
  • dodajemy po kolei wszystkie przyprawy i mieszając doprowadzamy do zagotowania
  • dodajemy sok ananasowy lub cukier, wodę, doprowadzamy do zagotowania, próbujemy, w razie konieczności dodajemy przyprawy, których może być za mało, odstawiamy do wystygnięcia
  • skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć "lotki" - można zostawić na wywar
  • pozostałą część skrzydełka przecinamy na pół otrzymując 2 części
  • zalewamy skrzydełka zalewą, odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc
  • następnego dnia rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy skrzydełka z każdej strony do zarumienienia i delikatnego przypieczenia się
  • przekładamy do żaroodpornego naczynia, dopiekamy w piekarniku około 55-60 minut w 170 stopniach " pod przykryciem'' i odsłaniamy dopiekając kolejne 10 minut już odkryte

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Suchy lód, domowe efekty specjalne
2

Suchy lód, domowe efekty specj…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto Pijak
2

Ciasto Pijak

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Nalewka z żurawiny - żurawinówka
1

Nalewka z żurawiny - żurawinów…

upl upl
Niebo w gębie

Eggnog - świąteczny poncz jajeczny z whisky
2

Eggnog - świąteczny poncz jaje…

food² food²
Food Square

Kostka ajerkoniakowa

Kostka ajerkoniakowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Nalewka żurawinowa
2

Nalewka żurawinowa

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Stir - Fry z kurczakiem, ananasem i chili
3

Stir - Fry z kurczakiem, anana…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto rodzynkowiec
3

Ciasto rodzynkowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ajerkoniak

Ajerkoniak

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni