Shish tawuk / Shish tawouq

Shish tawuk / Shish tawouq
To ostatni przepis na Festiwal Kuchni Arabskiej. Tym razem w ramach wspólnego gotowania sięgnęliśmy po przepis na suryjskie szaszłyki shish tawuk wyszparany przez Pannę Malwinę z tej strony.
Szaszłyki są bardzo smaczne, a mięso delikatne dzięki długiemu marynowaniu w jogurtowej marynacie. Z powodu dodatku octu balsamicznego i soku z cytryny mięso ma nieco kwaskowaty posmak, co jest charakterystyczne dla tej kuchni, ale jeżeli komuś to nie odpowiada, można zmniejszyć ilość tych dwóch składników.
Szaszłyki podałam razem z kuskusem po marokańsku, surówką z kapusty pekińskiej i sosem czosnkowym. Wszystko to razem stworzyło przepyszny obiad :)


Zdjęcie - Shish tawuk / Shish tawouq - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SHISH TAWUK / SHISH TAWOUQ
(na 4 porcje)
4 filety z piersi kurczaka,
1,5 zielonej papryki (lub innej wg uznania)
marynata:
3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
1,5 łyżeczki musztardy Dijon,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
1/3 łyżeczki pieprzu,
¾ łyżeczki soli,
1 łyżka octu balsamicznego,
1 łyżka soku z cytryny,
2/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
1,5 łyżki oliwy

Składniki marynaty wymieszać.
Mięso pokroić w 2,5cm kostkę i wymieszać w misce z marynatą. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki mięsa i paprykę pokrojoną w grubszą kostkę.
Szaszłyki upiec na grillu/w piekarniku albo usmażyć (ja usmażyłam na patelni grillowej).

W przypadku pieczenia w piekarniku lub grillowania, patyczki do szaszłyków wymoczyć przed nadzianiem ok. 30 minut w zimnej wodzie, żeby się nie spaliły.


***
We wspólnym gotowaniu udział wzięli:
tu-tusia, Emma, Ania, Panną Malwinna, Pluskotka, Maggie, Ania (Mopsik), Dobromiła, Pela oraz Kermeet. Wydaje mi się, że wszyscy jesteśmy z tego przepisu zadowoleni :)

Zdjęcie - Shish tawuk / Shish tawouq - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów