Sezamowe chlebki naan
Nie jest to pierwszy przepis na chlebki naan na blogu, ale rodzajów tych chlebków jest tak dużo jak i polskich bułek. Te hinduskie chlebki tradycyjnie wypiekane są w glinianym piecu Tandoor, ale można je również zrobić w warunkach domowych. Sposobów jest zatem kilka, lubię je robić w rozgrzanym woku (głębokiej patelni do azjatyckich potraw), ale jest to także możliwe w piekarniku.
Do ciasta warto dodać jogurt, dzięki temu chlebki są delikatne i idealnie kontrastują z charakternymi hinduskimi daniami. Dodatkowo wzbogaciłam je o sezamową pastę tahini oraz sezam. Jeśli macie problem z dostaniem tej pasty to możecie podprażony sezam zmiksować z olejem roślinnym na gładką pastę lub zastąpić masłem orzechowym
Sezamowe chlebki naan Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. Porcje: 7 Składniki
- 450 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 150 g jogurtu naturalnego
- 200 ml letniej wody
- 4 łyżki pasty sezamowej tahini (można pominąć)
- 3 łyżki sezamu (u mnie biały i czarny)
- 1,5 łyżeczki soli
- Wierzch:
- 3 łyżki topionego masła
- 3 łyżki sezamu (u mnie czarny i biały)
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, jogurt, pastę sezamową i sezam. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
- Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, dzielimy na 7 części. Każdą z nich rozpłaszczmy i formujemy "łezki".
- Uformowane chlebki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
- Wyrośnięte chlebki smarujemy z wierzchu topionym masłem i posypujemy sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy przez 15 minut, aż będą rumiane. Następnie studzimy na kuchennej kratce.