Serowa babka piaskowa, najlepsza – przepis

Bardzo wilgotna, słodka i serowa babka. Idealna na wielkanocny stół lub inne święta. Nie zawiera dużo składników i jest szybka w przygotowaniu. Można napisać, że jest to babka last minute, którą możesz upiec dosłownie chwilę przed podaniem na stół. Jest doskonała i kolejny raz mogę wpisać przepis na listę murowanych wypieków w Święta Wielkanocne.
Ważne przy tego typu wypiekach jest dokładne ubicie masła z serkiem. Masa powinna być lekka i puszysta. Jest to cały sekret pulchnej babki, która na pewno nie będzie miała zakalca. Ubijaj masło z serkiem przez 5 min, właściwie im lepiej ubijesz tym babka będzie lżejsza.
Kolejna rada co do tego przepisu jest taka: nie miksuj masy serowej z mąką za długo. Wystarczy, że miksowanie skończy się w momencie połączenia składników. Im dłużej na koniec będziesz miksować, tym babka będzie miała cięższą konsystencję.
Serek w cieście sprawia, że nie jest sucha i ma lekki posmak serowy, ale tylko minimalnie wyczuwalny. Babka nie zawiera proszku do pieczenia. Inspiracja: Martha Steward.
Delikatna, wilgotna, słodka i lekka babka piaskowa, któr jest najlepsza jaką dotychczas upiekłam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.
SEROWA BABKA PIASKOWA – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 170 g masła lub margaryny
- 115 g serka śmietankowe np. Philadelphia lub Piątnica
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka, duże
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1 łyżeczka soli, płaska
Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy do miseczki. Masło ucieramy razem z serem przez około 2 min. Następnie dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie jasna i puszysta (około 5 min.). Po tym czasie zmniejszamy obroty na średnie i dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po dodaniu każdego. Następnie łączymy z solą i wanilią. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę w dwóch partiach. Miksujemy tylko do połączenia nie dłużej. Formę o wymiarach 20×10 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto na środku wykonując lekkie nacięcie wzdłuż. Pieczemy w temp. 180 C przez około 60-70 min do tzw. suchego patyczka. PO upieczeniu studzimy przez 15 min w formie, następnie wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.