Sernik z musem mango
Nie dajcie się zwieść zdjęciom, ten sernik wygląda na nich jak milion innych, klasycznych serników, ale gdy tylko spróbujecie to zrozumiecie, że wcale nie jest taki klasyczny. Zaskakuje smakiem, jest dość wilgotny z wyczuwalnymi nutami kokosu i mango. Czysta poezja smaku. Skradł nasze podniebienia i na pewno zrobię go jeszcze nie jeden raz, choćby dlatego, że robi się go bardzo szybko i prosto.
Spód:
- 300 g herbatników
- 4 czubate łyżki oleju kokosowego (możecie użyć ok 150 g. masła)
- 1 łyżeczka kakao
Herbatniki kruszymy np w malakserze dodajemy do nich kakao oraz rozpuszczony olej i dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowaną mieszanką wylepiamy spód tortownicy (24 cm), wcześniej wyłożony papierem do pieczenia.
Masa serowa:
- 1 kg sera białego (u mnie gotowy z wiaderka)
- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 dojrzałe mango
Mango obieramy i blendujemy na mus. Ser mieszamy z cukrem, mąką ziemniaczaną i musem z mango. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy tylko do połączenia składników. Masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód i pieczmy ok 50-60 minut w 170 st. C. po upieczeniu uchylamy piekarnik i pozostawiamy do wystygnięcia.