Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Zdjęcie - Sernik z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Nie wiem jak u Was, ale u mnie na święta musi być sernik, przyznam się, że najczęściej robię klasyczny krakowski, albo z rosą, ale bardzo lubię eksperymentować z sernikami i dziś mam dla Was taki z białą czekoladą. Kremowy, powiedziałabym, że dość zbity, na kruchym kakaowym spodzie. Najlepszą rekomendacją dla niego będzie to, że zniknął w jeden dzień.

 

Kruchy spód:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki zimnego masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka

Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto, które następnie chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miała 23x33 cm) i zapiekamy przez ok 15 minut w 180 st. C

Masa serowa:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 80 g masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200 g czekolady białej

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. W misce umieszczamy żółtka, cukier, cukier z wanilią, ser oraz miękkie masło i miksujemy tylko do połączenia się wszystkiego. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i mąkę ziemniaczaną i znów miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy by połączyły się z masą serową. Gotowy ser wykładamy na podpieczony spód, a blaszkę z sernikiem umieszczamy w drugiej większej blaszce wypełnionej wodą. I pieczemy przez 30 minut w 170 st. C, a następnie jeszcze 60 minut w 130 st. C. Po upieczeniu studzimy w uchylonym lekko piekarniku.

Zdjęcie - Sernik z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów