Sernik śmietankowy na makowym spodzie

Sernik śmietankowy na makowym spodzie

Święta minęły nam pięknie i spokojnie! Mikołaj nie zawiódł, Iskierka zachwycony, cisza w służbowym telefonie, spotkanie z sąsiadami w II Dzień Świąt... było cudnie!
Wczoraj była kolejna okazja do prezentów i świętowania, bo były moje urodziny - a dziś.... dzień ciężki mam od rana, o wieczorze nie wspomnę ;(

Ale spokojnie, kilka głębszych wdechów, ukochana meliska w kubku i piszę, piszę post o serniku na wyjątkowo chrupiącym spodzie.

Zdjęcie - Sernik śmietankowy na makowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Możecie Go wykonać o każdej porze roku, ale ze względu na obecność masy makowej kojarzy się z Bożym Narodzeniem, więc dodaję przepis, póki choinka stoi w domu, póki pamiętamy jego smak!

Zdjęcie - Sernik śmietankowy na makowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:

  • 1 szklanka masy makowej (dałam gotową z puszki)
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • 50 g zimnego masła
  • 1 duże jajko

  • 1 kg twarogu na serniki w wiaderku
  • 200 ml śmietanki 36 % lub 30 %
  • 5 jajek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy

  • 3-4 łyżki suchego maku

Przygotowanie:
  • z mielonych orzechów, migdałów, jajka i masła zagnieść kruche ciasto, jak tylko połączą sie składniki dodać masę makową i ponownie wyrobić - tworząc jednakową masę, schłodzić w lodówce
  • spód tortownicy wyłożyć papierem, wypuścić na wierzch, zamknąć obręcz, brzegi od środka delikatnie posmarować masłem
  • piekarnik nastawić na 175 stopni
  • na spód tortownicy wyłożyć makowe ciasto
  • twaróg połączyć ze śmietanką i budyniem
  • jajka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę i dodać do masy serowej cały czas miksując
  • przelać ciasto do formy, posypać brzegi makiem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 175 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszyć do 160 stopni i piec 1 godzinę
  • po tym czasie uchylić piekarnik, zostawić ciasto na 20-30 minut, wyjąć na blat, delikatnie odpiąć obręcz, ale nie zdejmować, jak trzeba sobie pomóc, obkroić naokoło, zostawić do całkowitego wystygnięcia i na noc, najlepiej na 24 godziny schować do lodówki
  • tuż przed podaniem można sernik udekorować - ja z okazji Świąt użyłam do tego opłatkowych - tematycznych dekoracji

Zdjęcie - Sernik śmietankowy na makowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego ;)

Kategorie przepisów