Sernik na zimno na kruchym czekoladowym spodzie z morelową frużeliną
Dla mnie najlepszym sposobem na zachowanie letnich smaków jest korzystanie z nich ile się da w sezonie, lub zamykanie w słoikach warzyw i owoców by móc z nich korzystać zimą. Dziś kolejna moja propozycja na letni deser - chrupiący czekoladowy spód, delikatna masa serowo śmietanowa i orzeźwiająca frużelina morelowa - jak to mój Mąż powiedział najlepszy deser na świecie.
Spód:
- 150g płatków kukurydzianych
- 150g czekolady
- 100g masła
Masło roztapiamy razem z czekoladą, mieszamy z płatkami kukurydzianymi i przekładamy do tortownicy (22 cm). Rozprowadzamy je po całym dnie i lekko ugniatamy żeby po zastygnięciu się nie rozpadały.
Masa serowa:
- 0,5 l śmietany 30%
- 0,5 kg zmielonego twarogu
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder (do smaku, jeśli ktoś woli bardziej słodkie może dodać więcej). Następnie mieszamy z serem a na koniec z rozpuszczoną żelatyną. Wykładamy na warstwę płatków.
Frużelina morelowa:
- 500 g moreli
- 5 łyżeczek żelatyny
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Morele mieszamy z cukrem. Stawiamy na palniku i zagotowujemy, dodajemy wodę z mąką, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do gorących owoców dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy. Ja dodatkowo całość zblendowałam żeby pozbyć się fragmentów skórek. Ostudzone morele wykładamy na masę serową i ciacho gotowe.
#MyVictorinox