Sernik. Na piernikowym spodzie, z piernikową polewą :)
Jak już wspomniałam, mój pies ogołocił choinkę ze wszystkich pierniczków, jakie na niej wisiały, miałam jednak sporo pierniczków na drugiej choince, które już podeschły i nie były zbyt atrakcyjne. Zebrałam je, zmieliłam na proszek i zrobiłam z nich spód do pysznego sernika.
Musiał to być sernik, bo po świętach zostało nam całe wiaderko twarogu, z którego moja mama nie zdążyła upiec sernika na Boże Narodzenie, a jego data przydatności nieuchronnie zmierzała ku końcowi ;)
Na wierchu sernika wylądowała zaś karmelowo-orzechowo-pierniczkowa polewa podpatrzona na blogu Waniliowa Kawiarenka.
Kremowy sernik w połączeniu z tymi pierniczkowymi akcentami był przepyszny. Słowo „był” jest tu prawie na miejscu, bo już właściwie go nie ma ;)
SERNIK NA PIERNIKOWYM SPODZIE Z POLEWĄ PIERNIKOWĄ
spód:
200g pierniczków,
100g masła
masa serowa:
1kg mielonego twarogu,
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
mały kubeczek (200g) śmietany 18%,
3 łyżki mąki ziemniaczanej
polewa:
3 batoniki Snickers,
2 łyżki masła,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżka miodu,
1 łyżka przyprawy do piernika,
1 łyżka kakao
Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm rozłożyć arkusz folii aluminiowej, następnie nałożyć i zacisnąć obręcz tak, aby brzegi folii znajdowały się na zewnątrz. Wystającymi kawałkami folii obłożyć tortownicę od zewnątrz.
Spód ciasta: Pierniczki zmielić drobno, zalać roztopionym masłem i dokładnie wymieszać, tak aby miały konsystencję mokrego piasku. Wsypać wszystko do tortownicy i ugnieść mocno dłońmi, formując równomiernie spód ciasta. Tortownicę włożyć na 30 minut do lodówki.
Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po trochę twarogu. Następnie dodać śmietanę i mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie zmiksować ciasto. Masę serową wlać do tortownicy, włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 1 godzinę i 20 minut.
Ciasto studzić ostrożnie w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Polewa: Batoniki pokroić, wrzucić do rondelka, rozpuścić na bardzo małym ogniu. Dodać masło, wymieszać, następnie dorzucić pozostałe składniki. Podgrzewać chwilę, aż wszystko dobrze się połączy.
Na ostudzone ciasto wylać polewę i dokładnie ją rozprowadzić.
Musiał to być sernik, bo po świętach zostało nam całe wiaderko twarogu, z którego moja mama nie zdążyła upiec sernika na Boże Narodzenie, a jego data przydatności nieuchronnie zmierzała ku końcowi ;)
Na wierchu sernika wylądowała zaś karmelowo-orzechowo-pierniczkowa polewa podpatrzona na blogu Waniliowa Kawiarenka.
Kremowy sernik w połączeniu z tymi pierniczkowymi akcentami był przepyszny. Słowo „był” jest tu prawie na miejscu, bo już właściwie go nie ma ;)
SERNIK NA PIERNIKOWYM SPODZIE Z POLEWĄ PIERNIKOWĄ
spód:
200g pierniczków,
100g masła
masa serowa:
1kg mielonego twarogu,
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
mały kubeczek (200g) śmietany 18%,
3 łyżki mąki ziemniaczanej
polewa:
3 batoniki Snickers,
2 łyżki masła,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżka miodu,
1 łyżka przyprawy do piernika,
1 łyżka kakao
Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm rozłożyć arkusz folii aluminiowej, następnie nałożyć i zacisnąć obręcz tak, aby brzegi folii znajdowały się na zewnątrz. Wystającymi kawałkami folii obłożyć tortownicę od zewnątrz.
Spód ciasta: Pierniczki zmielić drobno, zalać roztopionym masłem i dokładnie wymieszać, tak aby miały konsystencję mokrego piasku. Wsypać wszystko do tortownicy i ugnieść mocno dłońmi, formując równomiernie spód ciasta. Tortownicę włożyć na 30 minut do lodówki.
Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po trochę twarogu. Następnie dodać śmietanę i mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie zmiksować ciasto. Masę serową wlać do tortownicy, włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 1 godzinę i 20 minut.
Ciasto studzić ostrożnie w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Polewa: Batoniki pokroić, wrzucić do rondelka, rozpuścić na bardzo małym ogniu. Dodać masło, wymieszać, następnie dorzucić pozostałe składniki. Podgrzewać chwilę, aż wszystko dobrze się połączy.
Na ostudzone ciasto wylać polewę i dokładnie ją rozprowadzić.