Sernik krówka (z masą kajmakową)
Smaczny sernik, na spodzie z ciasteczek zbożowych, z dodatkiem masy kajmakowej. Nie jest zbyt słodki, powiedziałabym, że w sam raz, aczkolwiek można posmakować samemu i w razie potrzeby dodać odrobinę masy krówkowej więcej, pamiętając o tym, że polewa również będzie słodka :). Jest prosty w przygotowaniu, nie ma z nim wiele roboty. Po upieczeniu i wystudzeniu powinien jeszcze zostać schłodzony w lodówce. Natomiast przed konsumpcją należy go wyciągnąć chwilę wcześniej, żeby ogrzał się do temperatury pokojowej, wtedy smakuje najlepiej! Polecam :).
PRZEPIS NA SERNIK KRÓWKA (Z MASĄ KAJMAKOWĄ)
Spód :
200 g ciasteczek zbożowych
50 g masła
Masa twarogowa :
750 g twarogu półtłustego
100 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 duże jajka
125 ml śmietanki kremówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g masy kajmakowej
Polewa :
200 g masy kajmakowej
garść płatków migdałów
Jak zrobić sernik krówka (z masą kajmakową) :
Twaróg, jajka, śmietanka i masa kajmakowa powinny być w temperaturze pokojowej, należy wyciągnąć je z lodówki przynajmniej 3 godziny przed rozpoczęciem pieczenia sernika.
Ciasteczka umieścić w malakserze, rozdrobnić, przesypać do miski. Masło roztopić, dodać do ciasteczek. Rozcierać między palcami aż pokruszone ciastka połączą się z masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wysypać do niej ciasteczka i palcami uformować spód. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 12-14 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.
Przygotować masę twarogową : twaróg zmielić trzykrotnie. Dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Miksować przez chwilę, na średnich obrotach, do połączenia składników. Następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując aż połączy się z pozostałymi składnikami. Dodać kremówkę i mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Na koniec dodać masę kajmakową, ponownie krótko zmiksować. Masę wylać na wystudzony spód z ciasteczek. Piec w temperaturze 175 stopni przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Otworzyć po upływie godziny, zostawić sernik w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przygotować polewę : masę kajmakową jeśli jest dość gęsta, krótko podgrzać. Wylać na wierzch sernika i posypać płatkami migdałów. Sernik przechowywać w lodówce. Przed jedzeniem, wyciągnąć na kilka-kilkanaście minut, żeby ogrzał się do temperatury pokojowej.