Sernik czekoladowy
Jedyne co mogę powiedzieć o tym serniku to, że jest obłędny, kremowy, aksamitny i taki mocno czekoladowy. Ja się w nim po prostu zakochałam, więc spróbujcie koniecznie i Wy.
Spód:
- 1/2 (100 g) kostki masła
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy do momentu aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Wykładamy do blaszki (23x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, równamy i lekko ugniatamy. Zapiekamy 10 minut w 180 st. C
Ser:
- 1 kg sera (użyłam mielonego w kiełbaskach)
- 1/2 kostki masła
- 2 gorzkie czekolady
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g śmietany 18%
Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy ser i kakao. Nie przerywając ubijania dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i śmietanę. Masę przekładamy na podpieczony spód. Blaszkę umieszczamy w drugiej większej blaszce wypełnionej w 1/3 wodą i obie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i pieczemy ok 65 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.