Sernik bez sera - "Styropian"

Ciasto niegdyś dość popularne w blogosferze, u nas w kuchni po raz pierwszy - sernik bez sera, czyli ciasto styropian. Do przygotowania tego ciasta potrzebna jest gęsta śmietana lub gęste jogurty typu greckiego. Z uwagi na mniejsza kaloryczność na nasz "styropian" wybraliśmy jogurty greckie.

Dla niewprawionego smakosza jest nie do rozpoznania, że ciasto nie jest z sera :) Reakcja dzieci - "Jaki pyszny sernik" :) daje dużo satysfakcji!
Korzystaliśmy z przepisu Natalii z bloga Poezja smaku*. Proporcje oryginalne.

Składniki:

Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 2-3 łyżki śmietany
- 2-3 łyżki cukru np. aromatyzowanego wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli  
Masa "serowa"
- 4 duże opakowania jogurtu typu greckiego (ok. 1300 g)
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- szczypta soli
Zdjęcie - Sernik bez sera - "Styropian" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik bez sera - "Styropian" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mąke przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, zimne masło, 2 -3 łyżki śmietany i zagnieść ciasto. (My do tej pracy wykorzystaliśmy robota z hakiem jak do ciasta drożdżowego - kruche ciasto nie lubi bowiem ciepła np. rąk ). Zagniecione ciasto odstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć na tarce (duże oczka) 2/3 ciasta. Równomiernie rozłożyć wiórki i docisnąc je nieco. Spód ciasta podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st przez ok. 20 minut.
W czasie pieczenia spodu przygotować masę jogurtową: do jogurtów dodać cukier i budynie, wymieszać. Nastepnie ubić pianę z białek dodając szczyptę soli. Pianę z białek delikatnie wmieszać w dwóch turach w masę jogurtową
Tak przygotowana masę wylać na podpieczony spód ciasta. Na masę zestrzeć pozostałe ciasto. Ciasto styropian piec ok. 60 minut. Po ok. 30 minutach ciasto nakryć papierem do pieczenia, aby nie spalił się wierzch.
Studzić ok. godzinę w piekarniku, po całkowitym wystudzeniu można schłodzić, jak każdy sernik przez noc w lodówce.
Czas przygotowania: ok. 4 godzin Ilość porcji: ok. 25-30


* nie dodawaliśmy do ciasta owoców, a i nieco zmieniliśmy proporcje z uwagi na użycie mniejszej blaszki (mniej daliśmy tylko jogurtów 1000 g - reszta b.z.)

Przepisy z tych kategorii

Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką (wegańskie)
2

Paszteciki z pieczarkami i cza…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Rosół
1

Rosół

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia+ film
1

Ciasto Ferrero Rocher bez piec…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto czekoladowe z kulkami kokosowymi
2

Ciasto czekoladowe z kulkami k…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki z zimną fermentacją
1

Bagietki z zimną fermentacją

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb bananowy
1

Chleb bananowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Ciasto na jogurcie a'la sernik
3

Ciasto na jogurcie a'la se…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Sernik bez sera
1

Sernik bez sera

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Sernik bez sera na jogurtach greckich z bitą śmietaną na bazie jogurtu
4

Sernik bez sera na jogurtach g…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto styropian - sernik bez sera
2

Ciasto styropian - sernik bez…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Ciasto styropian, sernik bez sera
5

Ciasto styropian, sernik bez s…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Styropian
10

Styropian

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie