Sernik bez sera - "Styropian"

Ciasto niegdyś dość popularne w blogosferze, u nas w kuchni po raz pierwszy - sernik bez sera, czyli ciasto styropian. Do przygotowania tego ciasta potrzebna jest gęsta śmietana lub gęste jogurty typu greckiego. Z uwagi na mniejsza kaloryczność na nasz "styropian" wybraliśmy jogurty greckie.

Dla niewprawionego smakosza jest nie do rozpoznania, że ciasto nie jest z sera :) Reakcja dzieci - "Jaki pyszny sernik" :) daje dużo satysfakcji!
Korzystaliśmy z przepisu Natalii z bloga Poezja smaku*. Proporcje oryginalne.

Składniki:

Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 2-3 łyżki śmietany
- 2-3 łyżki cukru np. aromatyzowanego wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli  
Masa "serowa"
- 4 duże opakowania jogurtu typu greckiego (ok. 1300 g)
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- szczypta soli
Zdjęcie - Sernik bez sera - "Styropian" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik bez sera - "Styropian" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mąke przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, zimne masło, 2 -3 łyżki śmietany i zagnieść ciasto. (My do tej pracy wykorzystaliśmy robota z hakiem jak do ciasta drożdżowego - kruche ciasto nie lubi bowiem ciepła np. rąk ). Zagniecione ciasto odstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć na tarce (duże oczka) 2/3 ciasta. Równomiernie rozłożyć wiórki i docisnąc je nieco. Spód ciasta podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st przez ok. 20 minut.
W czasie pieczenia spodu przygotować masę jogurtową: do jogurtów dodać cukier i budynie, wymieszać. Nastepnie ubić pianę z białek dodając szczyptę soli. Pianę z białek delikatnie wmieszać w dwóch turach w masę jogurtową
Tak przygotowana masę wylać na podpieczony spód ciasta. Na masę zestrzeć pozostałe ciasto. Ciasto styropian piec ok. 60 minut. Po ok. 30 minutach ciasto nakryć papierem do pieczenia, aby nie spalił się wierzch.
Studzić ok. godzinę w piekarniku, po całkowitym wystudzeniu można schłodzić, jak każdy sernik przez noc w lodówce.
Czas przygotowania: ok. 4 godzin Ilość porcji: ok. 25-30


* nie dodawaliśmy do ciasta owoców, a i nieco zmieniliśmy proporcje z uwagi na użycie mniejszej blaszki (mniej daliśmy tylko jogurtów 1000 g - reszta b.z.)

Przepisy z tych kategorii

Sernik z musem czekoladowym
2

Sernik z musem czekoladowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik na zimno z mandarynkami + film
1

Sernik na zimno z mandarynkami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Mini serniczki z lemon curd, prosty przepis na efektowne babeczki
1

Mini serniczki z lemon curd, p…

food² food²
Food Square

Sernik z adwokatem

Sernik z adwokatem

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Sernik wielkanocny
1

Sernik wielkanocny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Puszysty sernik na białkach
2

Puszysty sernik na białkach

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Babeczki truskawkowe z galaretką (bez glutenu)

Babeczki truskawkowe z galaret…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Sałatka „Kwitnący bez”

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placki z kurczakiem a’la chaczapuri
6

Placki z kurczakiem a’la chacz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Wafle z mlekiem w proszku i bakaliami
2

Wafle z mlekiem w proszku i ba…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczeń drobiowa z marchewką i mozzarellą
2

Pieczeń drobiowa z marchewką i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik na zimno z mandarynkami + film
1

Sernik na zimno z mandarynkami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania