Seler naciowy zapiekany pod pierzynką
Przepisy na seler naciowy są jednymi z bardziej popularnych na blogu :) Surówki możecie znaleźć tutaj i tutaj a tu duszony seler :)
Dzisiaj do obiadu zrobiłam seler naciowy zapiekany pod słonecznikową pierzynką. Oczywiście, prosty i szybki do przygotowania.
Składniki (dla 2 osób):
- 6 łodyg selera naciowego,
- 1 cebula,
- garść słonecznika,
- sok z połowy cytryny,
- woda,
- sól, pieprz,
- olej.
Wykonanie:
Seler umyć, odciąć kawałek od strony korzenia, ściągnąć jak najwięcej "łyka" wzdłuż pałki selera. Pokroić na mniejsze kawałki (długość jest zależna od tego jaką formę do zapiekania macie), moje miały ok 6 cm. Gotować go w wodzie z solą przez ok 5 minut, tak żeby był miękki, ale nie rozgotowany. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju oraz w blenderze mielimy słonecznik z sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz taką ilością wody, żeby miał konsystencję gęstej śmietany.
Seler odcedzamy, układamy w formie, rozkładamy na nim cebulę i polewamy słonecznikową śmietaną. Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 10-15 minut do czasu aż wierzch zrobi się brązowy.
Podajemy go na gorąco, jest bardzo aromatyczny i pyszny. Możecie też spróbować w ten sposób zapiec inne warzywa, np fasolkę szparagową czy marchew.
Smacznego!!!