Schab w sosie cebulowym

Schab w sosie cebulowym to smaczne i proste danie, idealne na codzienny obiad. Delikatne mięso w aromatycznym sosie z cebuli świetnie pasuje do ziemniaków, kaszy czy klusek. To szybki sposób na domowy i sycący posiłek.
Schab w sosie cebulowym
Składniki na schab w sosie cebulowym:
- 1 kg schabu
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo :
- mąka
- olej
Jak zrobić schab w sosie cebulowym?
- Cebule i czosnek obrać, cebule pokroić w piórka, czosnek posiekać.
- Schab pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Plastry schabu z obu stron oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Schab obtoczyć w mące i obsmażyć na mocnym ogniu do zarumienienia z obu stron. Obsmażony schab przekładać do garnka.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć do zarumienienia. Po koniec smażenia dodać czosnek, smażyć razem przez chwilę następnie dodać do schabu.
- Bulion podgrzać, gorącym bulionem zalać schab. Dodać słodką i ostrą paprykę, liść laurowy, ziele angielskie i sos sojowy. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 60-90 minut – do miękkości mięsa.
- Wyciągnąć mięso na talerz. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do gotującego się bulionu jednocześnie go mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć mięso z powrotem. Gotowe!