Schab w sosie cebulowym

Schab w sosie cebulowym

Schab w sosie cebulowym to smaczne i proste danie, idealne na codzienny obiad. Delikatne mięso w aromatycznym sosie z cebuli świetnie pasuje do ziemniaków, kaszy czy klusek. To szybki sposób na domowy i sycący posiłek.

Zdjęcie - Schab w sosie cebulowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Schab w sosie cebulowym

 

Składniki na schab w sosie cebulowym:

  • 1 kg schabu
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo :
  • mąka
  • olej

Jak zrobić schab w sosie cebulowym?

  • Cebule i czosnek obrać, cebule pokroić w piórka, czosnek posiekać.
  • Schab pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Plastry schabu z obu stron oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Schab obtoczyć w mące i obsmażyć na mocnym ogniu do zarumienienia z obu stron. Obsmażony schab przekładać do garnka.
  • Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć do zarumienienia. Po koniec smażenia dodać czosnek, smażyć razem przez chwilę następnie dodać do schabu.
  • Bulion podgrzać, gorącym bulionem zalać schab. Dodać słodką i ostrą paprykę, liść laurowy, ziele angielskie i sos sojowy. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 60-90 minut – do miękkości mięsa.
  • Wyciągnąć mięso na talerz. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do gotującego się bulionu jednocześnie go mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć mięso z powrotem. Gotowe!

Kategorie przepisów