Schab Tulipan z orzechami i suszonymi owocami
Pyszna i bardzo efektowna pieczeń ze schabu, nadziewana orzechami włoskimi oraz suszonymi śliwkami i morelami. Jego nazwa nawiązuje do kształtu tulipana, który tworzy się po odpowiednim nacięciu mięsa do faszerowania. To z pewnością doskonała wędlina na świąteczny stół. Pieczeń jest aromatyczna, pięknie wypieczona, krucha i soczysta. Najlepiej serwować pokrojoną na grube plastry.
Składniki:
Przyprawy do natarcia mięsa:
Schab dokładnie umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Błonę z tłuszczem zostawić na wierzchu - dzięki temu mięso nie będzie nam się wysuszało w trakcie pieczenia. Za pomocą ostrego noża, mięso naciąć wzdłuż, w trzech miejscach - raz prosto (na samym środku) a dwa razy po bokach (pod kątem 45°). Nacięcia powinny być dosyć głębokie. Wszystkie przyprawy do natarcia mięsa wymieszać razem. Osuszone mięso przełożyć do miski, dokładnie natrzeć mieszanką przypraw (łącznie z nacięciami), przykryć i odstawić w chłodne miejsce - minimum na 12 godzin, a najlepiej na całą dobę.
6 godzin przed pieczeniem schabu, osobno śliwki i osobno morele, zalać niewielką ilością ciepłej wody.Po upływie 6 godzin owoce odsączyć i pokroić na paseczki.
Orzechy podzielić na 2 części. Jedna część (mniejsza) powinna mieć około 30 g, druga część (większa) powinna mieć około 70 g.Mniejszą część orzechów wymieszać z żółtkiem i pokrojonymi w paseczki morelami.Większą część orzechów wymieszać z jajkiem i pokrojonymi w paseczki śliwkami.
Doprawione mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. W boczne nacięcia nałożyć mieszankę orzechów ze śliwkami. W środkowe nacięcie nałożyć mieszankę orzechów z morelami.Mięso obwinąć sznurkiem do pieczenia w kilku miejscach (niezbyt ściśle), żeby trzymało zwartą formę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.Przygotować naczynie żaroodporne i dokładnie wysmarować je olejem. Ułożyć w nim schab. Wierzch mięsa posmarować również niewielką ilością oleju.Piec łącznie około 60 minut (grzanie góra-dół). Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 160°C, a do naczynia wlać około ½ szklanki gorącej wody. Kontynuować pieczenie.
Po tym czasie piekarnik wyłączyć, naczynie z mięsem wyjąć i przykryć folią aluminiową. Odstawić na 20 minut, żeby mięso "odpoczęło".
Drukuj przepis
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego (bez kości)
- 100 g orzechów włoskich (grubo posiekanych i delikatnie podprażonych)
- 120 g suszonych śliwek
- 60 g suszonych moreli
- 1 żółtko
- 1 jajko
Przyprawy do natarcia mięsa:
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 2-3 łyżki oleju
Schab dokładnie umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Błonę z tłuszczem zostawić na wierzchu - dzięki temu mięso nie będzie nam się wysuszało w trakcie pieczenia. Za pomocą ostrego noża, mięso naciąć wzdłuż, w trzech miejscach - raz prosto (na samym środku) a dwa razy po bokach (pod kątem 45°). Nacięcia powinny być dosyć głębokie. Wszystkie przyprawy do natarcia mięsa wymieszać razem. Osuszone mięso przełożyć do miski, dokładnie natrzeć mieszanką przypraw (łącznie z nacięciami), przykryć i odstawić w chłodne miejsce - minimum na 12 godzin, a najlepiej na całą dobę.
6 godzin przed pieczeniem schabu, osobno śliwki i osobno morele, zalać niewielką ilością ciepłej wody.Po upływie 6 godzin owoce odsączyć i pokroić na paseczki.
Orzechy podzielić na 2 części. Jedna część (mniejsza) powinna mieć około 30 g, druga część (większa) powinna mieć około 70 g.Mniejszą część orzechów wymieszać z żółtkiem i pokrojonymi w paseczki morelami.Większą część orzechów wymieszać z jajkiem i pokrojonymi w paseczki śliwkami.
Doprawione mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. W boczne nacięcia nałożyć mieszankę orzechów ze śliwkami. W środkowe nacięcie nałożyć mieszankę orzechów z morelami.Mięso obwinąć sznurkiem do pieczenia w kilku miejscach (niezbyt ściśle), żeby trzymało zwartą formę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.Przygotować naczynie żaroodporne i dokładnie wysmarować je olejem. Ułożyć w nim schab. Wierzch mięsa posmarować również niewielką ilością oleju.Piec łącznie około 60 minut (grzanie góra-dół). Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 160°C, a do naczynia wlać około ½ szklanki gorącej wody. Kontynuować pieczenie.
Po tym czasie piekarnik wyłączyć, naczynie z mięsem wyjąć i przykryć folią aluminiową. Odstawić na 20 minut, żeby mięso "odpoczęło".
Drukuj przepis