Saskie knedle z boczkiem

Saskie knedle z boczkiem
Zdjęcie - Saskie knedle z boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pozostajac w klimacie dan z ziemniakow jak to przystalo na trwajacy Ziemniaczany tydzien, dzis prezentuje przepyszne knedle z boczkiem.

Do tej pory knedle kojarzyly mi sie z nadzieniem owocowym lub z miesem az tu nagle natknelam sie na zupelnie inny przepis. Podstawa oczywiscie sa ugotowane ziemniaki lecz tym razem bez jakiegos konkretnego nadzienia. Boczek i cebulka zmieszane sa z ciastem. Po ugotowaniu tworza przepyszne danie, a wraz ze sosem i warzywami smakuja wrecz wysmienicie. Moj Maz zajadal sie nimi bez opamietania.
Te knedle maja jeszcze jedna zalete, nie ma przy nich specjalnie duzo pracy mimo podsmazania boczku i grzanek.

Zdjęcie - Saskie knedle z boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

skladniki:
800g ziemniakow
70g boczku wedzonego
1 cebula
50g masla
2 kromki chleba tostowego
2 jajka
150g maki
sol
galka muszkatalowa
maka ziemniaczana do obtoczenia

Wykonanie:
Ziemniaki dobrze wyszorowac i gotowac w osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie ostudzic, obrac i przecisnac przez praske.

Boczek, cebule i chleb pokroic w kostke. Na jednej patelni podsmazyc boczek i cebule. Na drugiej rozpuscic maslo i obsmazyc chleb na grzanki.

Do ziemniakow dodajemy jajka, make, sol, galke, boczek z cebula i grzanki. Zagniatamy na jednolita mase.

Mokrymi dlonmi formujemy z ciasta knedle. Obtaczamy w mace ziemniaczanej i gotujemy we wrzatku przez okolo 15 minut.

Knedle podajemy ze swiezymi warzywami i z sosem, najlepiej z pieczeni, ale jak nie dysponujemy takim to nic nie szkodzi.

Smacznego!

Zdjęcie - Saskie knedle z boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów