Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i groszkiem

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i groszkiem
Zdjęcie - Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 750 g ziemniaków
  • 250 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 200 g zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
  • 15 ml octu winnego
  • 5 g musztardy
  • 1 jajko
  • 1 szczypta cukru
  • 1 pęczek rzodkiewki (ok. 200 g)
  • opcjonalnie szczypiorek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Następnie studzimy i obieramy.


Jajko dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem.


Do wąskiego i wysokiego naczynia wbijamy sparzone jajko. 


Dodajemy musztardę, ocet, cukier, ⅓ łyżeczki soli oraz olej. Końcówkę blendera ręcznego umieszczamy na dnie naczynia i włączamy. Miksujemy około 30 sekund na średnich obrotach, a gdy na dnie zacznie tworzyć się majonez, podnosimy blender stopniowo coraz wyżej. Gdy wszystkie składniki się połączą, majonez jest gotowy. Odstawiamy w chłodne miejsce.


Ziemniaki kroimy w niezbyt drobną kostkę.


Groszek gotujemy 2-3 minuty lub odcedzamy z zalewy, gdy używamy groszku konserwowego.


Rzodkiewki kroimy w talarki.


Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów