Sałatka ziemniaczana z porami i nutką curry
Zaskakujące połączenie ziemniaków, curry, rodzynek i porów. Jeśli jesteś wielbicielem tej oryginalnej w smaku przyprawy wypróbuj ten przepis. Może i Tobie przypadnie do smaku ta sałatka, bo mnie, zasmakowała i to bardzo:) Przepis ten znalazłam na blogu Czerwień i błękit.
Składniki:
1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
2 pory
łyzeczka curry (lub więcej, według uznania)
2 łyżki rodzynek
majonez
musztarda miodowa (dałam również odrobinę ostrej własnej roboty)
sól i ew. pieprz
opcjonalnie:
jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki
pieprz zielony marynowany
kapary
Ziemniaki (jeszcze ciepłe) obierz i pokrój w półplasterki. Pory oczyść, umyj i pokrój w cienkie półplasterki, oprósz solą i odstaw na 5 minut, aby zmiękły. Ziemniaki oprósz curry, dodaj rodzynki, delikatnie połącz z porami. Możesz również dodać jajka (polecam!), kapary lub pieprz zielony marynowany.Dodaj majonez, odrobinę musztardy do smaku, sól i ew. pieprz. Delikatnie ale dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 15 minut do lodówki, aby sałatka sie przegryzła.
Smacznego!