Sałatka ziemniaczana z koperkiem i duszoną cebulką

Sałatka ziemniaczana z koperkiem i duszoną  cebulką

Bardzo prosta sałatka, ale takie są chyba najlepsze... Przepis znalazłam w książeczce " Ziemniaki znowu modne!"  z serii "Lubię gotować". Polecam!

Zdjęcie - Sałatka ziemniaczana z koperkiem i duszoną  cebulką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach

2 - 3 cebule

2 -4 ząbki czosnku

łyżka przyprawy do zup

1/4 szklanki oleju słonecznikowego

duży pęczek koperku

świeżo zmielony pieprz

sól

 

Cebule pokroić w piórka i razem z drobniutko posiekanym czosnkiem przesmażyć na 1 - 2 łyżkach oleju, wymieszać z przyprawą do zup. Ziemniaki obrać i pkroić na dość małe cząstki, umyty i osuszony koperek drobno posiekać. Wymieszać kartofle z cebulą, olejem, koperkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić na godzinę do lodówki.

Podawać jako samodzielną przekąskę, np z kefirem czy zsiadłym mlekiem lub do śledzi i dań z ryb.

Smacznego:-)

Kategorie przepisów