Sałatka z roszponką i kabanosem
Im cieplej tym chętniej sięgam po warzywa, a co za tym idzie także po sałatki. Mój Tomek nie jest szczególnie wybredny i również chętnie jada różne kompozycje warzywne. Mimo to czasem muszę go zachęcić. Poza tym sama również lubię różne mięsne czy rybne dodatki sałatkowe. Mimo, że tradycyjne kabanosy są raczej wieprzowe to dziś polecam Wam użyć drobiowego "wynalazku". Uważam, że lepiej komponuje się z sałatą roszponką i małymi pomidorkami. Tak czy siak wybierzcie te, które są dobre jakościowo. Z resztą spróbujcie sami :)
Składniki:
- opakowanie sałaty roszponki
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 średni ogórek zielony
- 100 g drobiowych kabanosów
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki ziaren słonecznika
dressing:
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2, 5 łyżki oliwy
- sól, pieprz
I co dalej?:
Sałatę roszponkę umyj pod bieżącą wodą i osusz. Dodaj do niej pokrojone na pół pomidorki, ogórka bez skórki pokrojonego w kostkę oraz cebulę posiekaną w drobną kostkę. Kabanosy pokrój na drobne plasterki i dodaj do sałatki. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni i dodaj do całości. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
W słoiczku zmieszaj ocet z solą i pieprzem. Dodaj musztardę i oliwek. Słoiczek zakręć szczelnie i wstrząśnij nim mocno, aż stworzy się gładka emulsja o jednolitej barwie.
Sałatkę polej dressingiem przed samym podaniem.
Przepis bierze udział w akacjach: