Sałatka z quinoa, kurczakiem i pieczarkami. I winegret z harissą (Red quinoa, chicken and mushroom salad with harissa vinaigrette.)
Niezmiennie, co roku, p i e r w s z y dzień wiosny, przynosi mi radość i .. ulgę.
Bo wreszcie ciepło. Bo wreszcie wyczekane słońce. Bo wreszcie dni już dłuższe, i c o r a z dłuższe! To mój ulubiony czas, p r z e d w i o ś n i e. Zapach mokrej gleby, początek sezonu wspinaczkowego, budzące mnie rano promienie słońca i coraz dłużej otwarte okna.
Mam ochotę robić więcej i jeść zdrowiej.
Też tak macie? :)
Bo przecież już niedługo stragany zapełnią się świeżymy warzywami i owocami, ah!
Tak więc. Obok serników i innych moich kalorycznych ulubieńców, spodziewajcie się na blogu trochę 'zdrowych' przepisów. Kaszy jaglanej, quinoa, płatków owsianych i nasion chia.
A tymczasem dziś - sałatka doskonała. Na wiosenne pobudzenia. Super skomponowana, naprawdę skosztujcie.
Na szybki, zdrowy obiadek.
Polecam!
Sałatka z quinoa, kurczakiem i pieczarkami. I winegret z harissą.
(porcja dla dwóch osób; inspiracja z książki ‚Super grains & seeds’ Amy Ruth Finegold)
200 g / 1 szklanka czerwonej quinoa 2 szklanki bulionu warzywnegook 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki1 mała cebula, drobno pokrojona1 łyżka masła duży pęczek pietruszki, posiekany
2 piersi z kurczaka*2 łyżki oliwy sól i pieprz, do smaku ulubione przyprawy
* W oryginale sałatka jest robiona z kawałkami wcześniej upieczonego kurczaka. Śmiało możecie do niej wykorzystać mięso z pieczonych udek czy podudzi.
Winegret:
3 łyżeczki harissy3 łyżki oliwy extra vergine3 łyżki soku z cytryny / z limonki 1 łyżka octu winnego szczypta soli, do smaku
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i ulubioną przyprawą. Smażymy na oliwie na złotobrązowy kolor (wcześniej przecinam każdą pierś w poprzek - jest cieńsza, smaży się szybciej i .. mamy więcej przypieczonej skórki).
Upieczonego kurczaka zostawiamy do przestudzenia, po czym rwiemy palcami (lub dwoma widelcami) na kawałki.
Quinoa zalewamy bulionem (w proporcji 1:2), doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 20 min, ściągamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem dodatkowe 5 min. Odstawiamy do przestudzenia.
W międzyczasie na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulkę, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki, smażmy na średnim ogniu, aż ładnie się skarmelizują. Odstawiamy.
Mieszamy w miseczce wszystkie składniki winegretu.
W dużej misce mieszamy kurczaka, ugotowaną quinoa, pieczarki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Skrapiamy dressingiem.
Smacznego!
• • •
Red quinoa, chicken and mushroom salad with harissa vinaigrette.
(Portion for two people; inspiration from the book, grains & seeds Super’ by Amy Ruth Finegold)
200 g / 1 cup red quinoa2 cups vegetable brothapproximately 300 g mushrooms, sliced1 small onion, finely chopped1 tablespoon butterlarge bunch of parsley, chopped
2 chicken breasts *2 tablespoons olive oilsalt and pepper to tastefavorite spices
* In the original, the salad is made with pieces of pre-baked chicken. Go ahead, you can use a chicken breast, as I did, or go with ex. chicken legs.
Vinaigrette:
3 teaspoons harissa paste3 tablespoons extra virgin olive oil3 tablespoons lemon / lime juice1 tablespoon vinegara pinch of salt, to taste
Wash the chicken fillets, dry it, rub with salt, pepper and your favorite spice. Fry in olive oil on a golden-brown color (I cut across each breast - is thinner and so fries much faster .. and we have more of crunchy outside).
Leave the chicken to cool down, then pull the meat with two forks or with fingers.
Put the quinoa with the broth in a saucepan (in the ratio 1: 2), bring to a boil. Cook over low heat for about 20 minutes. Remove from the heat, let it sit undercover for additional 5 min. Remove the lid and set aside to cool.
Meanwhile, melt the butter in a frying pan, put onions, fry until soft. Add the mushrooms, fry over medium heat until nicely caramelised. Set aside.
To make a vinaigrette, whisk the harissa paste with oil, lemon juice and wine vinegar, add salt to taste.
In a large bowl, mix chicken, cooked quinoa, mushrooms, add the chopped parsley, pour over the dressing.
Enjoy!