Sałatka z quinoa i bakłażana z nutą mięty
Po amarantusie, testuję teraz quinoa, czyli ziarno komosy ryżowej. Cytując za stroną ulicaekologiczna.pl:
Quinoa na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Białko zawarte w komosie to tak zwane białko kompletne, czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Szczególnie istotna w quinoa jest obecność dużych ilości lizyny, aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek.
Oprócz białka, quinoa zawiera szereg innych, cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu, dlatego jej spożycie jest zalecane osobom z migrenowymi bólami głowy, cukrzycą i miażdżycą.
Nasiona komosy zawierają więcej tłuszczu niż ziarna zbóż, jednak tłuszcz ten stanowią głównie wartościowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi te z grupy omega-3, występujące przede wszystkim w rybach. Na tle zbóż quinoa wyróżnia się również wysoką zawartością witaminy E.
Dodam jeszcze, że quinoa ma niski indeks glikemiczny - tylko 35. Warto więc spróbować wprowadzić ją do swojej codziennej diety. Dzisiaj proponuję Wam lekką, odświeżającą sałatkę, przepis na którą znalazłam na tej stronie.
Składniki:
1/2 szklanki ziaren quinoa
1 szklanka wody
szczypta soli
1 średni bakłażan
ok. 10-15 pomidorków koktajlowych
100 g twardego sera koziego
kilka listków świeżej mięty
2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz, sól
Quinoa ugotuj w lekko osolonej wodzie. Bakłażana pokrój na plastry, posól, odstaw na 30 minut. Następnie otrzyj ręcznikiem papierowym i zgrilluj na patelni grillowej lub upiecz w piekarniku. W trakcie pieczenia lub smażenia lekko posmaruj plastry bakłażana oliwą.
Pomidorki pokrój na połowy, wymieszaj z pokruszonym kozim serem, miętą, oliwą i świeżo mielonym pieprzem. Delikatnie wymieszaj z ugotowanym quinoa. Upieczone bakłażany pokrój na połówki i dodaj do sałatki. Posyp posiekaną miętą.