Sałatka z papai, awokado i papryki
Pyszna i lekka sałatka rodem z Meksyku :) Niestety nie udało mi się kupić świeżej papai i musiałam zadowolić się tą puszkowaną – ale i tak daje radę :)
Przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska”.
SAŁATKA Z PAPAI, AWOKADO I CZERWONEJ PAPRYKI
(2 porcje)
2 garście miksu różnych sałat,
1 cebulka dymka (biała część),
1 łyżka świeżej kolendry,
½ małej papai albo 4 łyżki kostek papai z puszki,
½ dużej czerwonej papryki,
½ dojrzałego awokado,
2 łyżki pestek dyni,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka soku z limonki,
1 łyżeczka miodu,
szczypta mielonej papryki,
szczypta mielonego kuminu,
szczypta soli
Sałatę opłukać, osuszyć i włożyć do miski. Cebulkę dymkę i kolendrę posiekać, świeżą papaję i awokado pokroić w kostkę, paprykę w paseczki. Wszystkie składniki dodać do sałaty.
Pestki dyni podprażyć na suchej patelni i posypać nimi sałatkę.
Przygotować sos, mieszając oliwę, sok z limonki, miód, mieloną paprykę i kumin oraz sól. Polać sałatkę.