Sałatka z ogórków lub cukinii do słoików
To również jeden z moich starych przepisów, do tej pory robiłam jednak taką sałatkę z ogórków. Z cukinii wychodzi jednak też bardzo dobra - słodko-kwaśna, lekko octowa.
Uwaga: podane niżej proporcje warzyw i zalewy nie pasują do siebie - zalewę na te 5 kg warzyw trzeba przygotować w większej ilości.
Składniki:
5 kg ogórków lub cukinii
5 marchewek
5 cebul
5 ząbków czosnku
3-4 łyżki soli
Zalewa:
1 szklanka wody
0,5 szklanki octu 10%
0,25 szklanki oliwy
0,5 szklanki cukru
Ogórki lub cukinie dokładnie umyj, pokrój na plasterki grubości 2-3 mm. Posiekaj cebulę w piórka, a czosnek w drobne kawałki. Wymieszaj ze sobą warzywa, posól i zostaw na godzinę. W międzyczasie cienko posiekaj marchewkę. Odciśnij ogórki z cebulą z nadmiaru płynu i wymieszaj z marchewką.
Zagotuj zalewę. Układaj warzywa w wyparzonych słoikach i zalewaj gorącym płynem. Pasteryzuj sałatkę do momentu, aż ogórki zmienią kolor (około 20 minut).