Sałatka z mango, awokado i wołowiną
Składniki: rukola, sałata o karbowanych liściach, 1 mango, 1 awokado, 10 pomidorków koktajlowych, bazylia, 1 cebula dymka, ser Grana Padano, 200 g polędwicy wołowej, 1/2 łyżki pieprzu czarnego ziarnistego, olej rzepakowy, 1/2 cytryny
Dressing: saszetka oleju Kujawskiego z pomidorem, czosnkiem i bazylią, 3 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, szczypta soli
Przygotowanie:Mięso: Pieprz kruszymy w moździerzu na mniejsze kawałki. Oczyszczoną polędwicę układamy na desce i posypujemy z obu stron pokruszonym pieprzem, który przyklepujemy, a następnie mięso polewamy i smarujemy niewielką ilością oleju. Polędwicę smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Następnie mięso kładziemy na wyłożonej pergaminem blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 2-3 minuty. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.Dressing: mieszamy wszystkie składniki sosu (poza olejem) i mieszamy. W trakcie mieszania stopniowo dodajemy olej, aż powstanie aksamitna emulsja.Sałatka: Rukolę i sałatę myjemy i osuszamy. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Cebulkę kroimy w plastry. Awokado przecinamy, usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, kroimy w paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidorki kroimy na połówki. Układamy na talerzu przygotowane składniki sałatki. Wołowinę kroimy w plastry, układamy na sałatce. Na koniec dodajemy cienkie plasterki sera grana padano i listki bazylii. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.
Do zabawy zaprasza Majana:http://majanaboxing.blox.pl/2014/06/Kujawski-ze-smakiem-do-salatek-Konkurs.html/>