Sałatka z listków fiołka
Ziele fiołka reguluje przemianę materii, działa moczopędnie i zmniejsza łamliwość naczyń krwionośnych.
Zarówno kwiaty jak i listki fiołka są jadalne, a smakują pysznie! Są bardzo delikatne w smaku, wręcz słodkawe, a polane kwaśnym dresssingiem i podane z jajkiem na twardo i dymką mogą stanowić doskonałe, pożywne, ale lekkie i aromatyczne danie. Przepis pochodzi z książki M. Kalemby - Drożdż "Pyszne chwasty". Polecam!
Sałatka z listków fiołka
Składniki:
- 2 garście młodych listków fiołka wonnego
- kilka kwiatów fiołka wonnego
- 2 jajka na twardo, dowolnie pokrojone
- 3 cebule dymki ze szczypiorem
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Świeżo zebrane młode listki fiołka wonnego umyć i osuszyć. Dodać ugotowane na twardo jajka i posiekaną dymkę. Oliwę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, następnie polać nią sałatkę.
Smacznego :)