Sałatka z listków fiołka

Sałatka z listków  fiołka

Ziele fiołka reguluje przemianę materii, działa moczopędnie i zmniejsza łamliwość naczyń krwionośnych.

Zarówno kwiaty jak i listki fiołka są jadalne, a smakują pysznie! Są bardzo delikatne w smaku, wręcz słodkawe, a polane kwaśnym dresssingiem i podane z jajkiem na twardo i dymką mogą stanowić doskonałe, pożywne, ale lekkie i aromatyczne danie. Przepis pochodzi z książki M. Kalemby - Drożdż "Pyszne chwasty". Polecam!

Zdjęcie - Sałatka z listków  fiołka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka z listków fiołka

Składniki:

  • 2 garście młodych listków fiołka wonnego
  • kilka kwiatów fiołka wonnego
  • 2 jajka na twardo, dowolnie pokrojone
  • 3 cebule dymki ze szczypiorem
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Świeżo zebrane młode listki fiołka wonnego umyć i osuszyć. Dodać ugotowane na twardo jajka i posiekaną dymkę. Oliwę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, następnie polać nią sałatkę.

Smacznego :)

Kategorie przepisów