Sałatka z kurczakiem selerem naciowym i żurawiną
Przepyszna sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i żurawiną jest idealna na chłodniejsze dni.
Sałatki, które są zalane sosem majonezowo-jogurtowym czasami wyglądają jak ” breja”, ale po pierwszych kęsach przestajemy zwracać uwagę na wygląd i zaczynamy delektować się smakiem.
Czasami wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć ” to coś”. Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i żurawiną, zalana czosnkowym sosem na bazie jogurtu obecna jest na prawie każdej jesienno-zimowej imprezie organizowanej w moim domu.
Najczęściej dodaję surowy seler, wtedy jest chrupki i bardzo aromatyczny, ale zdarza się, że spażam go przez 5 min, aby zmiękł – w zależności od preferencji moich gości.
Do selera dodajemy kawałki usmażonej piersi z kurczaka. Zawsze, ale to zawsze używam przyprawy Kotani Gyros. Ta mieszanka smaków idealnie doprawia sałatkę.
…i garść suszonej żurawiny.
Całość zalewamy sosem czosnkowym przygotowanym z małego jogurtu naturalnego i 2 łyżek majonezu.