Sałatka z kurczakiem i owocami
Z wczorajszego kurczaka została mi cała pierś, i dziś zrobiłam z niej taką szybką sałatkę.
Składniki:
pieczona pierś kurczaka lub indyka
puszka owoców tropikalnych w syropie
1 gruszka
garść rodzynek
3 łyżki majonezu
ząbek czosnku
imbir, pieprz
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Owoce z puszki odsącz z soku, zostaw pół szklanki soku na sos.
Gruszkę obierz i pokrój w kostkę; wszystkie składniki wrzuć do miski. Sok z owoców rozmieszaj dobrze z majonezem. Dodaj zmiażdżony czosnek, imbir i pieprz. Wymieszaj sos z sałatką i wstaw na 2 godziny o lodówki.
Można by dodać tu makaron albo ryż, ale już nie chciałam dokładać węglowodanów. Jeśli macie więcej czasu, można też użyć świeżych owoców zamiast zapuszkowanych (brzoskwinia, ananas, papaja, banan).