Sałatka z komosy ryżowej z krewetkami
Prezentuję dziś Wam bardzo prostą, szybką i pyszną sałatkę. Jej bohaterką jest komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański. Jest to pseudozboże, tzn roślina, która ma bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Nazywana jest tam "świętym zbożem Inków". Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. W związku z tym może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego w diecie wegetarian.
Składniki:
1/2 szklanki komosy ryżowej
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej cebuli
ziarenka z 1/2 owocu granatu
pęczek natki pietruszki
4 pomidorki daktylowe
sól
Dodatkowo:
8-10 krewetek, oczyszczonych
2 ząbki czosnku
1/2 ostrej papryczki chili
3 łyżki oliwy
Przygotowanie:Ziarna komosy płuczemy w wodzie, odsączamy, wrzucamy do rondelka i zalewamy szklanką wrzątku. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Studzimy. Zimną komosę mieszamy widelcem, aby ziarna ładnie rozdzieliły się.Warzywa (paprykę, cebulę i pomidorki) kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekany pęczek pietruszki i ziarenka owocu granatu. Wszystko razem mieszamy z komosą.Na oliwie szklimy przez 2 minuty pokrojony w plasterki czosnek i paprykę chili. Następnie dodajemy krewetki, przyprawiamy solą i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. Gotowe krewetki dodajemy do sałatki.