Sałatka z kapusty pekińskiej – idealna na grilla
Lekka, świeża, kolorowa i chrupiąca sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czerwonej papryki, ogórka i kukurydzy. Całość polana klasycznym vinegretem. Sałatkę najlepiej przygotować około pół godziny wcześniej, żeby smaki się przegryzły :). Świetnie pasuje jako dodatek do obiadu, do dań mięsnych i ryb, a także jako sałatka do dań z grilla.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ (4 porcje)
Składniki :
½ kapusty pekińskiej
1 papryka czerwona
1/3 świeżego ogórka
4-5 łyżek kukurydzy sól
Dressing :
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu
sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej : Z kapusty oderwać wierzchnie liście, przepłukać, osuszyć i poszatkować. Pokrojoną kapustę umieścić w misce, oprószyć solą, wymieszać. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w paski, następnie na mniejsze kawałki. Ogórka pokroić na cztery, następnie na plastry. Razem z papryką i kukurydzą dodać do kapusty. Przygotować dressing : w małej miseczce lub szklance umieścić oliwę, ocet i po szczypcie soli oraz pieprzu. Wymieszać, polać sałatkę. Odstawić na 20-30 minut, wymieszać i w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.