Sałatka z kalafiorem i pieczarkami + film

Sałatka z kalafiorem, jajkiem i pieczarkami – lekka i sycąca propozycja na obiad lub kolację
Szukasz pomysłu na pyszną, lekką, ale jednocześnie sycącą sałatkę? Ta kolorowa kompozycja z kalafiorem, jajkiem, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi to strzał w dziesiątkę! Jest idealna na rodzinny obiad, kolację albo jako przekąska na przyjęcie. Prosta w przygotowaniu, a dzięki aromatycznemu sosowi czosnkowemu zachwyca smakiem od pierwszego kęsa.
Jeśli chcesz, aby sałatka była jeszcze bardziej sycąca, możesz dodać garść ulubionych orzechów albo pestek dyni – chrupiące dodatki świetnie komponują się z delikatnym kalafiorem i jajkiem.
Sałatka z kalafiorem i pieczarkami. Fot.: smakowitedania.com
Film:
Składniki na sałatkę z kalafiorem i pieczarkami:
3 porcje:
- 1 średni kalafior
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 30 pomidorków koktajlowych
- 300 g małych pieczarek
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanego koperku
Sos:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- czarny pieprz
- sól
Jak zrobić sałatka z kalafiorem i pieczarkami?
W małej miseczce umieszczamy jogurt, dodajemy majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Umyty kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, a następnie gotujemy na parze około 5 minut, po czym studzimy. Ugotowane i obrane ze skorupek jajka kroimy w ćwiartki.
Umyte i osuszone pieczarki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (czyli rozpuszczonym masłem i olejem) i smażymy kilka minut, aż lekko zbrązowieją, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Usmażone pieczarki odsączamy na papierowym ręczniku i studzimy.
Na płaskich talerzach układamy różyczki kalafiora, pieczarki, ćwiartki jajek oraz pomidorki. Całość polewamy sosem i posypujemy posiekanym koperkiem. Gotową sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Sałatka z kalafiorem i pieczarkami. Fot.: smakowitedania.com