Sałatka z kaki i dresingiem z marakui
Bardzo lubię sałatki zwłaszcza te z lekkim dresingiem najczęściej na bazie owoców . Świetnie nadaje się na lekką kolację lub po prostu na przekąskę. Do tego jest zdrowa i pyszna no i nasz żołądek może odpocząć trochę po świętach Polecam
2 porcje
- 1 garstka roszponki
- 1 garść sałaty lodowej
- ok 3 łyżki kaparów
- mini kulki mozzarella
- 1 dojrzała kaki
- 2-3 łyżki prażonego słonecznika
- parmezan
dresing
- 2 marakuje
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka syropu z brązowego ryżu lub miodu
- 3 łyżki oleju z oliwek
- świeżo mielona sól himalajska lub morska
- świeżo mielony pieprz
Do miski przełożyć roszponkę oraz mniejsze kawałki sałaty lodowej, dodać kapary, odsączone z wody serki mozzarella a kaki pokroić na mniejsze kawałki - polać dresingiem z maracui i wstrząsnąć miską kilkakrotnie aż dresing pokryje całą sałatkę. Podawać posypane kawałkami parmezanu.
Marakuję przeciąć na pół i wydrążyć środek do małego słoiczka dodać musztardę oraz syrop ryżowy . Na końcu dodać po szczypcie soli i pieprzu - zakręcić i wstrząsnąć kilkakrotnie aż składniki się połączą.
Tak przygotowaną sałatkę podawać od razu.
Smacznego