Sałatka z kaczką w wiśniowym winegrecie z olejem rzepakowym

Sałatka z kaczką w wiśniowym winegrecie z olejem rzepakowym
Zdjęcie - sałatka z kaczką w wiśniowym winegrecie z olejem rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nasz dzisiejszy obiadek: lekka i wielce smakowita sałatka. Wiśniowy winegret, roszponka i confit z kaczki to chyba jedno z najsmaczniejszych zestawień smakowych. Jak na mój gust, rzecz jasna. Sałatka jest orzeźwiająca, ale dobrze syci brzuszki, zwłaszcza pogryzana pełnoziarnistymi grzankami. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego warto dodawać go do sałatek czy surówek. I nie tylko :)
Weźmy:

3-4 garści roszponki
garść groszku cukrowego lub fasolki mamuciej (wiązkę mieszczącą się w dłoni)
czerwoną cebulę
opcjonalnie: pół ogórka pokrojonego w plastry (dodaje świeżości)
2 nóżki kaczki
na marynatę do mięsa kaczki:
5 łyżek oleju rzepakowego
łyżkę sosu sojowego
łyżkę miodu
sporą szczyptę pieprzu
goździk
2 plastry cytryny (przy alergii pomijamy)
na wiśniowy winegret:
100 ml oleju rzepakowego
2 łyżki musu z wiśni*
płaską łyżkę miodu
szczyptę chili
szczyptę cynamonu
sól i pieprz do smaku

Składniki marynaty do mięsa wymieszać (oprócz cytryny), polać nią kacze udka, położyć na każde plasterek cytryny i wstawić do lodówki na całą noc. Następnie udka wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (termoobieg) i piec ok. 3 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Jeszcze ciepłe mięso oddzielić od skóry i kości, i odłożyć (tłuszcz przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce, przyda się do następnego confitu). Groszek lub mamuta wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek, wyjąć, odcedzić. Umyć i osuszyć roszponkę oraz pokroić cebulę pokroić w cienkie piórka. Wiśniowy winegret: wszystkie składniki umieść w słoiczku, zakręcić i potrząsać, aż sos nabierze jednolitej konsystencji. Na sałacie układać fasolkę, ewentualnie plastry ogórka, cebulę oraz kaczkę, polewać winegretem i podawać.

*mus z wiśni otrzymujemy ze zmiksowanych, świeżych, wydrylowanych owoców - rzecz fajowa i przydatna, może być bazą do winegretów, sosów, lodów czy deserów; można też zrobić z mrożonych wiśni

Kategorie przepisów