Sałatka z jajek i awokado
Po paru miesiącach przerwy, pomału staram się wrócić do dawnego trybu życia i stałych wpisów na blogu. To nie tak, że nic w tym czasie nie gotowałam. Ale nie było kiedy i jak robić zdjęć, notatek i publikować. Odcięcie od internetu i brak kuchni, zrobiły swoje.
Na początek prosta sałatka z jajek i awokado. Najsmaczniejsza w dniu przygotowania. Świetnie sprawdza się i jako sałatka, i jako pasta do chleba. Polecam na chrupiących grzankach!
składniki
4 jajka
1 awokado
2 - 3 łyżki szczypiorku
5-6 listków bazylii
2 łyżki majonezu
łyżka oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
papryka w płatkach
przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, posiekać. Awokado przekroić, usunąć pestkę, przy pomocy łyżki odzielić skórkę. Miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Jajko i awokado włożyć do miski, Dodać majonez, oliwę,szczypiorek. Lekko wymieszać, tak, aby składniki pozostały w kawałkach. Doprawić solą, pieprzem, posypać papryką w płatkach i pokrojonymi w paseczki listkami bazylii. Smacznego!