Sałatka z grillowanym kurczakiem i awokado
Przyszła wiosna pełną gębą a z nią ochota na lekkie i pyszne sałatki. Mój żołądek od jakiegoś czasu mocno domaga się najróżniejszych warzyw, więc korzystam z dobrodziejstw maja i zajadam coraz to inne sałatki. Wszystkie pyszne. Ta sałatka, mimo, iż jej składniki są całoroczne, doskonale wpisuje się w piękną atmosferę za oknem. Jest kolorowa, lekka i przepyszna. Bardzo prosta, za to dopracowana w każdym szczególe. On po zjedzeniu (o godzinie 23!) całej porcji natychmiast zażyczył sobie kolejnej (tak, tak… zrobiłam mu o ją o godzinie 23) i pochłonął ją równie szybko jak tą pierwszą. I jeszcze następnego dnia chodził za mną i mówił jaka to dobra była wczorajsza sałatka. A wiecie co jest najśmieszniejsze? On nie lubi awokado ;) Kolejnej porcji już nie dostał, bo następnego dnia były już inne sałatkowe pyszności. Ale o tym następnym razem.
Przepis zaczerpnięty z zeszyciku „Sałatki. Nowe pomysły.” Wpis dodaję do akcji Warzywne szaleństwo, Ekspresowo w kuchni oraz Czas na piknik 2.
Składniki (na 2 spore porcje):
- 2 małe piersi z kurczaka
- 1 awokado
- 200g pomidorków koktajlowych
- 2 + 2 łyżki oliwy
- 4 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- ¼ łyżeczki cukru
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie listki mięty do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 220st. C. Awokado umyć, osuszyć. Przekroić na pół i wyjąć pestkę. Obie połówki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec ok. 7-8 minut. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z resztek tłuszczu i błon. Natrzeć solą, pieprzem i oliwą. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć po kilka (ok. 5, ale to zależy od grubości piersi) minut z każdej strony, tak by kurczak był upieczony, ale wciąż soczysty. Odstawić na kilka minut – jeśli pokroimy go od razu, wyciekną soki i stani się suchy. Pomidorki opłukać, osuszyć i poprzekrawać na połówki. 2 łyżki oliwy, musztardę, ocet, cukier, sól i pieprz utrzeć najlepiej za pomocą trzepaczki (ewentualnie energicznie potrząsając zamkniętym słoiczkiem ze składnikami) na dressing musztardowy. Podpieczone i lekko ostudzone awokado obrać ze skórki (powinna łatwo odchodzić) i pokroić w cienkie paski. Grillowanego kurczaka pokroić w paski. Wszystkie składniki rozłożyć równo do 2 miseczek, polać obie miseczki połową dressingu. Opcjonalnie ozdobić listkami mięty. Można zjadać od razu, ale najlepsza jest jak się chwilę przegryzie w lodówce. Kurczak nabierze niezwykłej soczystości wchłaniając część dressingu, a awokado nie ściemnieje chronione przez ocet dodany do sosu.
Smacznego!