Sałatka z fig, jeżyn i orzechów włoskich
Pyszna przystawka. I bardzo efektowna. A ponieważ można teraz kupić i świeże figi i jeżyny więc koniecznie sprawdźcie jak smakuje. Bardzo, bardzo polecam!
Przepis na podstawie książki "River Cottage light & easy" H.Fearnley - Whittingstall
Składniki - 4 porcje
3-4 dojrzałe, świeże figi
50 g orzechów włoskich
ok 75 g jeżyn
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek + dodatkowa do polania
2 łyżeczki płynnego miodu ( dałam tylko 1 łyżeczkę)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokroić figi w plasterki ok 4 mm grubości, rozłożyć na 4 małych talerzach lub jednym dużym. Posypać pokruszonymi orzechami
Opłukane i osączone jeżyny włożyć do miseczki, dodać ocet, oliwę, miód. Wymieszać widelcem, rozgniatając równocześnie owoce, tak aby puściły sok, ale nie były całkiem zgniecione.
Tak przygotowanym sosem polać figi. Skropić dodatkową porcją oliwy, posypać lekko solą i pieprzem. Gotowe. Smacznego!