Sałatka warstwowa z kurczakiem i serkiem feta
- 1/2 małej kapusty pekińskiej,
- 3 średnie pomidory,
- 500 g piersi z kurczaka,
- przyprawa do złocistego kurczaka,
- 200 g sera feta Fawita z Mlekowity,
- 10 dag płatków migdałowych.
Sos czosnkowy:
- 1 mały majonez,
- 2 czubate łyżki śmietany 18%,
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Zdecydowanie moją ulubioną formą sałatek - są sałatki warstwowe. Dzisiaj zaproponuję sałatkę z kurczakiem i serem feta. Dzięki temu, że feta jest bardzo słona, do sałatki nie dodajemy żadnych przypraw - a mimo to smakuje wyśmienicie. W oryginalnym przepisie zmieniłam jedynie proporcje składników.
Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do drobiu. Odstawić do wystygnięcia.
Kapustę pekińską pokroić w paseczki, pomidory w drobną kostkę, a ser feta w kostkę 1 x 1 cm. Migdały zrumienić na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu).
Przygotować sos czosnkowy: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i doprawić.
Układać kolejno w szklanym naczyniu:
- kapusta
- pomidory
- pierś z kurczaka
- ser feta
Polać wszystko przygotowanym sosem czosnkowym i posypać uprażonymi migdałami.
Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Źródło: bronislawa70.blox.pl