Sałatka ukryta w chrupiącej bułce - przekąska na grilla i nie tylko.
Sezon na grilla rozpoczęty. Przepisów na to co można grillować nie brakuje. Dlatego ja postanowiłam podzielić się z Wami nieszablonowym pomysłem na zdrową przekąskę, którą możecie podać do każdej grillowanej potrawy. Każdy lubi sałatki ale jedzenie ich na cienkich plastikowych talerzykach często nastręcza trudności i przysparza plam na ubraniach. Proponuje sałatkę w bułce – błyskawiczne, mega praktyczne i pyszne danie!
Składniki można podmieniać zarówno bułeczki jak i rodzaj sałatki. Ja podaję przepis na te ze zdjęcia!
Ps. Świetnie sprawdzają się również jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły!
Ilość: 2 sztuki
Czas przygotowania: 10 minut
Poziom trudności: 1/10
SKŁADNIKI:
- 2 dowolne bułki (u mnie z własnego wypieku)
- 1 szklanka sałaty roszpunki
- ½ szklanki kiełków lucerny
- 1/2 zielonego ogórka
- Garść tartego żółtego sera lub sera feta
- Sos jogurtowy(4 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżka majonezu, 1 ząbek czosnku, szczypta soli i pieprzu)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Warzywa myje i osuszam ręcznikiem papierowym.
- Ogórka ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Bułki kroję na pół i wydrążam całe wnętrze – powstają „łódeczki”.
- Składniki na sos mieszam z ogórkiem.
- Warzywa mieszam z sosem i serem.
- Wnętrza bułek napełniam sałatką i gotowe.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji, której sponsorem są delikatesy www.alma24.pl