Sałatka śledziowa z awokado
Dziś coś typowo świątecznego. Szybka, pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu sałatka śledziowa z awokado z dodatkiem kaparów i jabłka, świetnie sprawdzi się na każdym świątecznym stole. Jest na prawdę wyborna. Świetnie smakuje z chlebkiem jak i na chlebku i jeżeli ktoś lubi śledziowe smaki, będzie bardzo zadowolony. Polecam gorąco!
Inspirację zaczerpnęłam z tego bloga:)
Scroll down for recipe in English
Sałatka śledziowa z awokado(4-6 porcji)
Składniki:
- 350 g filetów ze śledzia, wymoczonych w mleku przez noc i pokrojonych w drobną kostkę
- 1 łyżka kaparów, posiekanych
- 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1/2 jabłka obranego ze skórki i startego na tarce
- 1 i 1/2 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w małą kostkę
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Wszystkie składniki wymieszaj w średniej misce, dopraw do smaku solą i pieprzem i włóż do lodówki na kilka godzin.
- Podawaj z ulubionym chlebkiem.
Smacznego!
English version
Avocado herring salad(4-6 servings)
Ingredients:
- 350 g herring fillets, soaked in milk overnight and chopped
- 1 medium red onion, finely chopped
- 1 teaspoon dijon mustard
- 1 teaspoon of white wine vinegar
- 1 clove of garlic, minced
- 1/2 of the apple, peeled and grated
- 1 1/2 tablespoon of spicy ketchup
- 2 tablespoons of mayonnaise
- 1 ripe avocado, peeled and cut into small cubes
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Mix all ingredients in a medium bowl, season to taste with salt and pepper and place in the fridge for a few hours.
- Serve with your favorite bread.
Enjoy!