Sałatka pomidorowo-kalafiorowa z czosnkową nutą
To moja pierwsza propozycja do pomidorowej zabawy organizowanej przez Olgę Smile.
Tę smaczną, chrupiącą sałatkę można zjeść na lekką kolację lub jako przekąskę w ciągu dnia - najlepiej smakuje lekko schłodzona.
Składniki ( dla dwóch osób ) :
- kalafior [ 1 "drzewko" , wielkości pomarańczy ]
- 2 średnie pomidory
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 gałązki koperku
- 1 łyżka jogurtu lub śmietany
- 1 łyżka majonezu
- sól , pieprz
Kalafiora podzielić na małe różyczki. W niedużym garnku zagotować wodę, na wrzątek wrzucić różyczki kalafiora, gotować przez 2-3 minuty. Odcedzić i przestudzić.
Przygotować sos : wymieszać jogurt i majonez, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem.
Pomidory pokroić w kostkę, połączyć z kalafiorem. Zalać przygotowanym sosem, wymieszać. Schłodzić w lodówce.